Top 7 cărţi de filosofie care te vor ajuta să îţi pui întrebările potrivite

Filosofie, filosofie. Toţi filosofăm la o cafea, la o bere sau în metrou. Oamenii au capacitatea asta de a se gândi la lucrurile abstracte şi să le comunice altor oameni. Fiecare dintre noi îşi pune întrebări şi caută răspunsuri. Însă contează şi ca întrebările pe care ni le punem să fie bune.  Aşa că am făcut această listă ca să pun la un loc 7 cărţi de filosofie care te vor ajuta să găseşti întrebări mai bune pe care să ţi le pui:

 

Gânduri către mine însumi – Marcus Aurelius  Cumpără cartea

Meditaţiile lui Marcus Aurelius nu au fost niciodată destinate publicării ci sunt exerciţii pe care împăratul-filosof le-a făcut în scris pentru a se înţelege mai bine pe sine şi lumea în care trăia acesta. În urma acestei acţiuni, Marcus Aurelius a creat una dintre cele mai admirate şi consultate opere filosofice din istorie.

 

Dincolo de bine şi rău – Friedrich Nietzsche Descarcă gratuit Cumpără cartea

Nietzche este unul dintre cei mai influenţi filosofi ai secolului al nousprezecelea şi, de ce nu, din istorie. În lucrarea „Dincolo de bine şi rău” îşi expune ideile critice la adresa creştinismului şi a dogmei pe care îl propune acesta. Apoi acesta ne oferă o filosofie care celebrează prezentul şi auto-determinarea.

 

Principele – Niccolo Machiavelli Descarcă gratuit Cumpără cartea

Niccolo Machiavelli a fost un politician şi erudit de forţă al secolului al şaisprezecelea care s-a făcut remarcat(spre dezavantajul său) prin publicarea unor lucrări ce au ca temă războiului şi diplomaţia. În „Principele” acesta oferă o imagine ideală a conducătorului care cu o mână de fier şi cu abilitate diplomatică poate izbândi în proiectele sale. Se spune că acesta s-a inspirat din acţiunile întreprinse de Cesare Borgia, fiul lui Papa Alexandru al VI-lea.

 

Republica – Platon Cumpără cartea

Platon este unul dintre cei mai apreciaţi filosofi ai Greciei Antice şi unul dintre părinţii filosofiei europene. „Republica”  este structurată sub forma dialogurilor purtate de Socrate cu diferinţi interlocutori. În aceste dialoguri sunt ridicate probleme precum: bunătatea, realitatea, cunoaşterea, rolul educaţiei şi al fiecărui cetăţean al cetăţii. Concluzia filosofului este că cetatea ideală este cea condusă de regi-filosofi.

 

Al doilea sex – Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir a fost una dintre cele mai influente reprezentante a existenţialismului şi feminismului în Franţa după cel de-al doilea război mondial. În „Al doilea sex” scriitoarea analizează noţiunea de femeie în civilizaţia occidentală şi explorează inegalitatea şi diferenţele.

 

Fraţii Karamazov – Feodor Dostoievski Cumpără cartea

Dostoievski, alături de Tolstoi, Puşkin, Gogol, Turgheniev şi Cehov, este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din epoca de aur a literaturii ruse. În romanul „Fraţii Karamazov” tratează importante subiecte filosofice precum Dumnezeu, liberul arbitru, credinţa, moralitatea.

 

Biblia Citeşte cartea

Este una dintre cele mai cunoscute lucrări de filosofie şi cartea care a fost o mare perioadă de timp sursa principală de cunoaştere în Europa. Pentru a cunoaşte şi recunoaşte de unde au plecat anumite teorii este necesară cunoaşterea textelor biblice.

Tu ce cărţi de filosofie ai citit? Pe care ni le recomanzi?

 

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *