Recenzie: Titi Smeureac, ciobanul freelancer – Doru Antonesi

cioban-freelancer-recenzie

Doru Antonesi este unul dintre creatorii grupului de umor Divertis şi o persoană uşor de recunoscut datorită succesului pe care l-a avut la TV. Nu am ştiut ce să mă aştept din partea acestei cărţi când am primit-o de la Bookzone.

După titlul sigur era ceva ironic/autoironic şi cu influenţe majore din umorul Divertis.

Ceva de genul am primit.

Nu sunt fanul glumelor din anii 1990. De multe ori sunt depăşite şi mă fac să mă întreb de ce le mai ascult. Dar această cartea m-a făcut să zâmbesc. Nu m-am tăvălit pe jos de râs sau nu a fost ceva gen Dave Chapelle dar mi-a plăcut.

Este structurată sub forma de scurte povestiri din viaţa ciobanului freelancer, Titi Smeureac. Acesta îmbină cu talent lucruri din politică, relaţia bărbat femeie şi situaţie precară a ecomoniei române pentru a rezulta o lectură captivantă şi lejeră.

Cel mai mult mi-au plăcut diversele trimite la persoanele publice care au populat atenţia românilor de-a lungul timpului şi introducerea celebrităţilor străine în discuţie.

Cum a fost poveste despre Clint Eastwood. O poveste spusă la un pahar de ţuică.

Dar nu ştiu de ce nu s-a prins de mine cartea aceasta. Este amuzantă, este uşor de citit, este cam tot ce ai vrea de la o carte de umor. Cred că m-am separat atât de mult în mintea mea de compatrioţi că nici nu mă pot bucura de umorul lor. De mic copil m-au lăsat rece lucrurile precum Vacanţa mare sau Divertis.

Nu prea înţelegeam care-i treaba cu ei şi nici nu mă uitam la ei. Poate doar de Revelion ca nu mă lăsau ai mei să plec nicăieri până la 14 ani.

Şi acum că am spus că nu s-a prins de mine o să sune ciudat că spun asta dar este o carte foarte bună. Nu este bună în genul Umbra vântului. Este bună pe parcela ei de literatură. Are trimiteri ingenioase şi nu are pretenţia de a se lua în serios.

Iar Doru Antonesi este un domn cu experienţă în umor şi ştie exact unde să te ducă şi ce să îţi spună ca să te facă să zâmbeşti.

Concluzia mea: Eşti în căutare de umor fin cu tente balcanice citeşte cartea. Este interesant mai mult de literatura clasică nu este pentru tine. 

Dacă te interesează cartea o poţi achiziţiona de la Bookzone. Mai mulţi autori proaspăt la lansaţi la Bookzone găseşti aici.

Citate interesante:

Ideea mi-a venit tot citind că Balzac a fost un fin observator al moravurilor din vremea lui şi că şi alţi scriitori, ca Dos Passos şi Proust şi Durell, au fost tot aşa, fini observatori. Dar un observator grobian al moravurilor din vremea lui n-a fost nicând. Şi asta mi-am propus eu să suplinesc.

 

 

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *