Recenzie: Crede-mă, te mint! – Ryan Holiday

crede-ma-te-mint-ryan holiday

Ryan Holiday este un scriitor şi consultat media . Şi-a început cariera de la o vârstă fragedă fiind cooptat în echipa popularului autor Robert Greene la 19 ani. A fost director de marketing la American Apparel şi a publicat 6 cărţi până acum.

Una dintre ele se numeşte „Crede-mă, te mint! Confesiunile unui manipulator media”.

Cartea a apărut şi la editura Act şi Politon la noi şi am primit-o spre recenzie de la ei.

Dacă te interesează cărţi de dezvoltare personală foarte bune găseşti pe site-ul lor o mulţime.

Cartea ne prezintă lecţiile şi subtilităţile pe care Holiday le-am învăţat despre media în perioada în care a lucrat la American Apparel sau la campaniile de promovare a diverse produse.

Este împărţită în două mari capitole: Cum funcţionează blogurile şi Ce sunt blogurile.

În prima parte ni se explică cum lucrează blogurile, de ce ajung ele populare şi tacticile pe care manipulatorii online, precum autorului de faţă, le folosesc ca să obţină publicitate gratis sau ca să îndrepte atenţia spre diverse persoane sau produse.

Tacticile sunt în număr de 9 şi toate se învârt în jurul faptul că blogerii sunt ahtiaţi după subiecte noi şi dacă le oferi ceea ce caută vei primi publicitatea pe care o doreşti pe gratis.

Acesta ne exemplifică cum a folosit aceste lucruri în favoare clienţilor săi şi cum aproape orice poate să creeze ştiri de multe ori bazate pe fapte incomplete sau false.

A doua parte este despre toxicitatea pe care acest media o propagă şi o susţine. Totul pentru a face mai mulţi bani şi a primi atenţia consumatorilor.

Ryan Holiday argumentează că „economia linkurilor” pe care bloggerii şi media o alimentează este una distructivă şi multe pagube se crează în urma acestei goane după vizualizări. Oferă exemple de ştiri care au pornit de la ponturi anonime nefondate şi au ajuns să distrugă reputaţii, afaceri şi produse abia lansate.

Odată ce sistemul s-a pus în funcţiune nu mai poţi face nimic să îl opreşti. Orice încercare de a te apăra în faţa acuzelor pe care media le aruncă hrăneşte şi mai mult maşinăria şi îi oferă alte subiecte de discuţie. Ştirile devin antifragile şi nu mai pot fi oprite.

Dacă te interesează cum funcţionează media şi pe ce „principii” se bazează aceasta este cartea care te va informa asupra multor aspecte.

Citate ce mi-au plăcut:

După cum a scris Chris Hedges, filosof şi jurnalist: „Într-o epocă a imaginilor şi divertismentului, într-o epocă a gratificării emoţionale instantanee, nu căutăm şi nici nu ne dorim sinceritate sau realitate. Realitatea este complicată. Realitatea este plictisitoare. Suntem incapabili sau nedoritori să facem faţă confuziei generate de ea.”

Aceasta este întocmai reacţia pe care conţinutul web este creat că o producă. Să te menţină aşa de prins şi mistuit de himere încât să nici nu-ţi dai seama că te afli într-una.

Există un motiv pentru care cei slabi sunt atraşi de sarcasm, în timp ce cei puternici pur şi simplu spun ceea ce gândesc. Sarcasmul îl face pe vorbitor să simtă o putere pe care ştie în adâncul lui că nu o posedă. Le apără nesiguranţa şi îl face pe scriitor să simtă că deţine controlul. Sarcasmul este poziţia intelectuală ideală. Poate să critice, dar nu poate fi criticat.

 

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *