Recenzie: Tânărul Stalin – Simon Sebag Montefiore

tanarul stalin recenzie

Mi-a picat pe mână o carte foarte apreciată încă de la publicare. A primit câteva premii importante şi a fost tradusă şi în limba română ca aşa am ajuns eu să o citesc. Am făcut o glumă, te-ai prins? 🙂

De fapt, mi-a fost oferită de librăria LibMag şi aşa am ajuns să o citesc. Dacă vrei să citeşti această carte sau alte cărţi de Montefiore te invit să vizitezi această librărie online.

Am decis să-i acord o şansă dintr-un motiv simplu: tratează tinereţea unui personaj care a influenţat covârşitor evoluţia secolului XIX, fie ca ne place sau nu. Şi noi avem un Stalin în zilele noastre în persoana preşedintelui Federaţiei Ruse, că tot sunt urmează alegerile acolo.

Pe copertă este o poză cu Stalin în tinereţe. Dacă nu este pusă în context, poza te trimite cu gândul la un poet care vrea să-şi spună of-ul. Mie asta mi-a transmis prima data. Ce interesant să descopăr după că Stalin a scris şi poezii şi a fost un elev foarte bun. Avea o voce plăcută şi cânta cu talent în corul bisericii.

A avut o copilărie cu bune şi cu foarte multe rele, ca să zic aşa. A fost un fiul dorit cu ardoare de părinţii săi şi chinuit cu pasiune de ambii în primii ani.

O să descoperi că a avut o relaţie specială cu mama sa, care l-a protejat în faţa tatălui alcoolic şi a muncit din greu să-l ţină la şcoala. Sunt presărate multe detalii cu privire la motivele care l-au împins pe tatăl lui Soso să bea, sexualitatea mamei sale şi contextul social în care a crescut.

Când s-a născut acesta, în 1878, Georgia natală era încorporată marelui imperiu rus. Un imperiu aflat atunci în plină expansiune şi care nu dădea semne că va fi restructurat din temelii de acţiunile câtorva oameni, printre care şi tânărul Stalin.

De ar fi putut să vadă în viitor autorităţile ţariste ar fi executat pe loc familia Djugașvili. Dar asta e o carte pe care poate să o scrie un Phillip K. Dick, nu avem noi treabă. 😉

Atmosfera în care a crescut l-a echipat perfect pentru furtuna care urma să cuprindă Rusia în timpul primului război mondial. Posesor al unor cunoştinţe consistente din cultura clasică, cu un simţ actoricesc înnăscut, antrenat în bătăile de stradă, complexat de urâţenia sa fizică şi călit de anii petrecuţi în clandestinitate, Stalin a devenit persoana care va lua în mâinile sale destinul unei ţări şi o va purta pe aripile victoriei în de-al doilea război mondial.

Istoria partidului bolşevic se confundă cu istoria tânărului georgian. Aceasta face orice ca să ducă înainte flacăra revoluţionară. O flacără venită din minţile a doi burghezi, Marx şi Engels, continuată de un fost moşier, Lenin, şi desăvârşită sub patronajul unui fiu de cizmar.

Ce ironie, nu!

Marxism, leninism, stalinism, faliment moral, intelectual şi sufletesc.

Cartea este o lectură consistentă, cu multe trimite şi foarte bine documentată. Este scrisă într-un mod accesibil cititorului şi urmăreşte o viaţă foarte interesantă de om aşa cum a fost ea.

Cronologic aceasta se opreşte la accederea la putere a partidului comunist în Rusia fiind continuată de altă carte a scriitorului, Stalin – Curtea ţarului roşu.

Este destul de măricică, având aproape 400 de pagini. Mie mi-a luat ceva să o citesc dar am avut şi alte lucruri de făcut între timp. Citeşte-o doar dacă eşti interesat de istoria acestui om. Pentru cineva care vrea doar să citească ceva rapid despre Stalin sunt o mulţime de documentare bine realizate pe tema asta.

Dar dacă vrei să ai această carte în bibliotecă şi să o lecturezi în tihna propriei case te invit să o achiziţionezi pe la LibMag.

 

Sursă imagine

Mashable

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *