Recenzie: De ce este România altfel? – Lucian Boia

deceeromaniaaltfelrecenzie

Am citit anul trecut Istorie şi mit în conştiinţa românească de Lucian Boia. Mi-a plăcut mult. Am citit-o repede pentru o carte de peste 400 de pagini. Îţi recomand să citeşti această carte dacă te interesează să auzi şi altceva despre istoria românilor.

Cu De ce este România altfel? este o poveste diferită. Nu spun că nu mi-a plăcut. Este o lectură interesantă. Dar nu am aflat nimic nou din ea. Multe lucruri le-am citit şi în Istorie şi mit sau le ştiam deja.

Mi-a lăsat impresia că este un rezumat la câteva cărţi pe care le-a scris şi care a primit un nume care să trezească interesul. Nu zic că aşa este, ci aşa îmi pare. Este mai mult un eseu în care s-au urmărit bubele din capul românilor. Şi sunt multe, ca la orice popor.  Unele dintre ele aşa s-au întâmplat să fie, altele sunt provocate de evenimente care ne depăşesc.

Controversa, cred eu, vine din faptul că se urmăresc doar defectele poporului nostru. Se arată cu degetul şi nici măcar nu se oferă anumite soluţii. Iar când faci asta dai impresia că vrei să distrugi, să denaturezi sau să arăţi cât de mici suntem noi în istorie.

Contează foarte mult cum îţi prezinţi argumentele şi ideile. Cred că aici ele au fost prezentate incomplet. Sunt trecute în revistă lucruri mai mult sau mai puţin cunoscute.

Se fac trimiteri la formele fără fond prea cunoscute în România, la protocronism şi la exagerările propagandiste(nu doar cele comuniste), la cum suntem(încă?) un popor care trăieşte mai mult la ţară şi că nu prea am dăinui de veacuri aici.

Iar eu sunt de acord cu aceste lucruri. Sunt de acord că nu avem o cultură de talie mondială, nu a existat un destin care s-a împlinit la 1918 şi că majoritatea dintre noi sunt la două-trei generaţii distanţă de coada vacii.

Şi ce? Aceste lucruri s-au tot spus.

Dar asta nu ne ajută cu nimic pe noi din prezent. Este de bun simţ să ni se arate că avem mult de mers ca societate şi ca indivizi. Dar cât timp  ne certăm în polemici şi discuţii despre lucruri demult apuse ţara se duce de râpă. Iar cetăţenii ei nu fac nimic pentru cetate. Se simt ofensaţi şi protestează sâmbăta.

Cel mai bine ar fi să introducă şi niste soluţii la următoarea ediţie, domnul Boia. Să ia defectele noastre şi să ne arunce câte un leac.

Am mai frunzărit cartea şi acum 1 an şi m-am simţit bine cât lovea aşa de bine în ţara asta. De fapt, eram eu foarte supărat pe anumite lucruri şi mă simţeam confirmat în supărarea mea. De aceea acum spun că este o carte care merită citită, merită analizată informaţia oferită şi apoi gândite anumite soluţii de înapoierea noastră.

Cu toate neajunsurile ei, cartea rămâne o lectură uşoară şi interesantă. Eu am primit-o de la librăria online Libris. Încă o mai au în stoc şi ai transport gratuit la o comanda de minin 30 de lei( poţi să iei încă o carte scrisă de Boia).

 

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *