Top 10 romane poliţiste de citit

Romanele poliţiste sunt multe. Şi multe dintre ele nu merită timpul necesar lecturii lor. La fel şi cele cu vampiri. Dar sunt anumite cărţi poliţiste care sunt pur şi simplu foarte bune. Am strâns în acest articol 10 dintre aceste cărţi: 

 

Cu sânge rece – Truman Capote

Cu şapte ani înainte de a publica „Mic dejun la Tiffany”, a publicat senzaţionalul roman bazat pe fapte reale. Evenimentul care a stat la baza cărţii este asasinarea brutală a unui fermier, a soţiei acestuia şi a celor doi copii din regiunea Kansas. Truman Capote a fost cel care a luat interviuri oamenilor din comunitatea respectivă şi criminalilor. În 2005 a fost lansat un film de succes bazat pe această carte.

 

Numele trandafirului – Umberto Eco

Cărţile vorbesc întotdeauna despre alte cărţi, şi fiecare poveste ne spune despre o poveste care a fost deja spună” scrie filosoful italian Umberto Eco în cartea sa despre crimele petrecute la o mânăstire din secolul al 14-lea. Este echivalentul scolastic al „Codului lui Da Vinci„.

 

Somnul de veci – Raymond Chandler

Prima carte în care apare detectivul Phillip Marlowe. Acesta este angajat de un milionar să se ocupe de tentativa de şantaj pe care o întâmpină fiica mai mică a acestuia. În curând însă detectivul va afla că se alfă într-o afacere care depăşeşte şantajul şi în care îl aruncă într-o pânză de lucruri precum răpire, pornografie, seducţie şi crimă.

Cartea a fost ecranizată în 1946 şi 1978.

 

L.A. Confidential – James Ellroy

Romanul are cadrul setat în Los Angeles-ul anilor 50. Unde trei poliţişti, fiecare cu un trecut cu zone gri, trebuie să rezolve un caz care va scoate la iveală lucruri pe care aceştia încearcă să le ascundă.

Cartea a fost ecranizată în 1997, filmul câştigând 2 premii Oscar.

 

Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd? – Agatha Christie

Este al treilea roman care îl are pe Hercule Poirot ca protagonist. În găsim pe eroul nostru retras într-un sat de lângă Londra unde prietenul său, Roger Ackroyd, îl ajută să îşi păstreze anonimatul. Desigur că lucrurile se complică şi prietenul său este ucis. Poirot este chemat în ajutor de nepoata lui Ackroyd care îl roagă să o ajute să afle adevărul celor întâmplate.

 

Câinele din Baskerville – Arthur Conan Doyle

Acţiunea romanului se petrece în regiunea mlaştinilor Dartmoor din comitatul Devon. În acest piesaj Sherlock Holmes şi doctor Watson încearcă să rezolve misterul morţii lui Sir Charles Baskerville şi a legendei câinelui diabolic.

 

Colecţionarul – John Fowles

Frederick colecţionează fluturi şi este obsedat de Mirandă, studentă la Arte. După ce reuşeşte să cumpere o casă izolată în Sussex, acesta o răpeşte pe tânără în speranţă că se va îndrăgosti de el. Disperată şi singură, Miranda va trebui să îşi depăşească frica şi prejudecăţile pentru a lupta pentru propria ei viaţă şi libertate.

 

Şoimul maltez – Dashiell Hammett

Sam Spade este angajat de domnişora Wonderley să o găsească pe sora acesteia şi pe cel cu care a fugit, Floyd Thursby. După ce partenerul detectivului moare în circumstanţe suspecte, acesta realizează că i s-a întins o capcană şi că a devenit din vânător vânat. Cartea a fost ecranizată în 1941.

 

Zece negri mititei – Agatha Christie

Una dintre cele mai cunoscute cărţi a scriitoarei ne spune povestea a 10 persoane invitate pe o insulă privată de către un milionar excentric şi misterios. Când acestea încep să oare una câte una, cursa pentru a găsi vinovatul este pavată cu trupurile lor. Oare cine este cel care îi omoară pe invitaţi? Şi care sunt poveştile pe care aceştia le ascund?

 

Din Rusia, cu dragoste – Ian Fleming

Nume: Bond, James Bond. Aceasta este una din cărţile scrise Ian Fleming care a dus la construcţia folclorului bondian. Acţiunea romanului este bazată pe dorinţa organizaţiei ruseşti SMERSH de-al ucide de agentul secret britanic. Acesta este atras în capcană de irezistibila Tatiana Romanova, care-i promite că-i va oferi la Istanbul dispozitivul de criptare Spektor. Cartea a fost ecranizată în 1963.

Tu ce romane poliţiste ai citit? Pe care ni le recomanzi?

Similar Posts:

One Reply to “Top 10 romane poliţiste de citit”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *