11 romane psihologice pe care le vei devora

romane-psihologice

Ciudat sau nu dar ne place să ne speriem. Industria filmelor psihologice a explodat în ultimele decenii şi a adunat un public numeros.

Sunt anumite cărţi care sondează în psihologia umana atât de mult încât ne speriem de ce găsim acolo. Acest gen de cărţi sunt numite câteodată psihologice.

Astăzi îţi voi prezenta 11 romane psihologice pe care nu le vei putea lăsa din mâini: 

 

Şoareci şi oameni – John Steinbeck 

O poveste de prietenie frumoasă care se transformă în ceva violent şi de necontrolat. Cei doi prieteni, Lennie şi George, au un vis comun şi acela este să aibă o fermă proprie.

Aceştia pornesc împreună pe drumul de a construi acea fermă dar diferenţele dintre ei se dovedesc la un moment dat iremediabile.

Cartea a fost ecranizată în 1992.

 

1984 – George Orwell 

Winston Smith trăieşte într-o lume post-atomică infernală în care lucrurile sunt controlate şi manipulate după voia Marelui Frate care vede tot.

În această lume nimic nu este sigur şi supravieţuirea este pe munchie de cuţit în fiecare zi.

A fost ecranizată în 1984.

 

Crimă şi pedeapsă – Feodor Dostoievski 

Unul dintre romanele etalon ale scriitorului rus analizează cu măiestrie crima şi implicaţiile ei morale.

Raskolnikov este un fost student idealist, excentric şi mizantrop  care comite o crimă ce zguduies oraşul Sankt Petersburg.

Va reuşi acesta să trăiască cu fapta comisă sau se va preda?

 

Fata dispărută – Gillian Flynn 

În ziua când Nick şi soţia lui împlinesc cinci ani de căsătorie aceasta dispare fără urmă.

Cine să fie vinovat? Primul suspect este Nick dar acesta continuă să îşi susţină nevinovăţia până în pânzele albe. Când poliţia descoperă jurnalul soţiei sale lucruri iau o întorsătură ciudată.

Să fie acesta vinovat sau lucruri stau altfel?

Cartea a fost ecranizată în 2014. 

 

Fata din tren – Paula Hawkins

Rachel are un ritual secret în fiecare dimineaţă. Aceasta se uită din trenul care o duce la muncă la un cuplu care pare că duce viaţa perfectă.

Dar această viaţă perfectă o să fie zguduită într-o dimineaţă de un eveniment neaşteptat.

Rachel asistă la eveniment fără voia ei şi se vede prinsă în lucruri pe care nu le-a dorit sau cerut.

Cartea a fost ecranizată în 2016.

 

Îţi plac romanele psihologice? Vezi o listă detaliată aici.

 

Fight club – Chuck Palahniuck

Tyler Durden este un zeu. Organizează lupte şi ţine discursuri motivaţionale. Şi-a creat şi o organizaţie care va zgudui din temelii lumea. Dar cine este Tyler Durden până la urmă?

Adevărul te va face să reciteşti din nou cartea.

Cartea a fost ecranizată în 1999.

 

Pădurea spânzuraţilor – Liviu Rebreanu

Apostol Bologa este înregimentat în armata austro-ungară şi trebuie să lupte împotriva propriului popor pe câmpul de luptă. Dilema morală şi etnică a acestui personaj este suprinsă magistral de Rebreanu într-un roman pe care nu îl vei putea lăsa din mână până la final.

Cartea a fost ecranizată în 1965.

 

American Psycho – Bret Easton Ellis 

Patrick Bateman are două zeci şi şase de ani şi lucrează pe Wall Street. Este inteligent, sofisticant şi atrăgător. Are un singur secret: este un psihopat care omoară oameni.

Urmăreşte povestea lui Patrick în această roman psihologic care tratează cu ironie visul american şi implicaţiile lui asupra mentalului uman.

Cartea a fost ecranizată în 2000.

 

Colecţionarul – John Fowles

Cartea se concentrează pe viaţa unui tânăr timid şi fără viaţa socială care are o pasiune în a colecţiona obiecte. După ce primeşte o moştenire consistenţă hobby-ul să evoluează şi trece la altfel de colecţie, oamenii.

Începe prin a răpi o tânără studentă la Arte Frumoase şi încearcă să construiască o legătură afectivă cu această în captivitate.

 

Misery – Stephen King 

Paul Sheldon este salvat dintr-un accident auto de o femeie misterioasă. Aceasta, pe numele ei Annie Wilkies, se dovedeşte a fi un mare fan al lucrărilor sale şi al personajului Misery. Când află că scriitorul urmează să o ucidă pe Misery femeie încep să îl oblige să rescrie povestea sub ameninţarea torturii.

Cartea a fost ecranizată în 1990.

 

Tăcerea mieilor – Thomas Harris 

Agentul FBI Clarice Sterling este în căutarea unui ucigaş în serie care îşi jupoaie victimele supranumit Buffalo Bill. Determinarea de a găsi criminalul o împinge să apeleze la serviciile de consiliere ale canibalului doctor Hanibal Lecter.

Acesta dezvoltă o fascinaţie faţă de tânăra femeie şi o ajută să găsească criminalul. Dar care va fi preţul plătit la final?

Cartea a fost ecranizată în 1991.

 

Ce roman psihologic ai citit ? Care ţi-a plăcut cel mai mult? De ce ni l-ai recomanda?

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *