Recenzie: Amintiri, vise, reflecţii – Carl Gustav Jung

amintiri-vise-reflectii

 

Adevărul este că habar n-am ce să scriu despre această carte. Am primit-o spre recenzie de la Libris şi am citit-o cu plăcere. Am subliniat multe  pasaje în ea şi m-a pus pe gânduri de multe ori. Doar că nu ştiu dacă pot să explic explic esenţa a ceea am citit, momentan.

La prima vedere este o viaţă de om din interior. Spusă prin intermediul imaginilor, al trăirilor şi al revelaţiilor. Dar, în acelaşi timp, este o carte despre opera de cercetător al lui Jung şi de unde au pornit majoritatea ideilor sale. Sau o carte despre relaţiile pe care acesta le-a avut cu părinţii lui sau cu Freud, ceea ce o face un document istoric important.

Interesant este că Jung nu a vrut această carte să apară şi efortul îl datorăm Anielei Jaffe.

Este o lectură revelatoare pentru cineva care este interesat de psihologie şi simbolistică. Poate să te facă să îţi analizezi, dintr-un punct de vedere profan, copilăria şi evenimentele care au definit-o. Un sfert din carte este dedicat copilului şi tânărului Jung.

Am dedus din relatările de aici că a fost un copil precoce care avea o legătură foarte strânsă cu lumea inconştientului şi cu simbolistica ce izvorăşte de acolo.

M-a făcut să îmi readuc aminte de o parte din lucrurile pe care mi le imaginam şi pe care le credeam în copilărie despre lume. Iar această reamintire a fost făcută din altă perspectivă. Am lăsat deoparte preconcepţia că sunt lucruri copilăreşti şi am găsit un sâmbure de sens în ele. Desigur, după cum m-a dus  pe mine capul şi fără să am studii sau multe lecturi de specialitate.

Capitolul despre activitatea psihiatrică mi s-a părut cel mai interesant deoarece a detaliat anumite cazuri întâlnite şi cum a ajuns să intuiască teoriile pe care le-a enunţat în anii următori. Mi-a plăcut perspectiva umană şi deschisă din care i-a privit pe pacienţii consideraţi pierduţi sau condamnaţi la o viaţă de nebunie.

După ce colaborează o perioadă cu Freud se produce o ruptură între aceştia care îl aruncă pe Jung într-o perioadă mai puţin nefastă a vieţii sale. Aici se confruntă direct cu inconştientul său şi trăieşte ce unii numesc „noaptea neagră a sufletului„.

Vei găsi în continuare relatări despre opera sa pe care eu le-am găsit puţin plictisitoare. Prefer să-i citesc opera întâi. Apoi aduce în discuţie momentul în care a început construcţia turnului din Bollinger şi ce l-a condus în realizarea arhitecturii autentice a clădirii.

Este un capitol dedicat călătoriilor pe care le-a întreprins. Am lăsat acest capitol pentru o relecturare deoarece nu m-a interesat în mod deosebit.

Nici ultima parte, despre moarte şi gânduri târzii, nu mi-a spus ceva cu care să rezonez. Poate că la bătrâneţe când voi citi ultima parte voi înţelege mai bine ce a dorit să spună.

Lucrarea se încheie cu câteva scrisori, articole, un fragment dintr-o cartea de-a sa şi câteva detalii despre familia Jung scrise de Aniela Jaffe.

Am creat aici o recenzie incompletă deoarece şi înţelegerea mea în privinţa lui Jung este una incompletă. Dar sper că am cuprins esenţialul. O carte de 400 şi un pic de pagini, cu o copertă atractivă şi cu un suflu aparte. O recomand celor interesaţi de propriul suflet şi de propria călătorie interioară spre sine.

Dacă ai prejudecări în ceea ce priveşte religia o să ţi se pară un dogmatic omul acesta. Dar nu uita că limbajul religios a fost integrat în opera sa din dorinţa de a explica traseul pe care oamenii l-au parcurs de-a lungul timpului.

O carte a cărei recenzie te poate face să te arunci în cuvinte mari şi în încercări de a defini pe acest „geniu” al psihologiei. Ea fiind opusul. Lasă deoparte „geniul” şi ne prezintă omul şi povestea sa interioară. Este o relatare incompletă şi subiectivă dar ceea ce rămână este umanitatea şi dorinţa arzătoare de a cunoaşte ceea ce se ascunde în „lumea tenebrelor” care este în fiecare şi de aduce lumina raţiunii aici.

Cum spunea şi Jung foarte bine „Viaţa mea este povestea unei realizări de sine a inconştientului.

Carte o poţi găsi la librăria online Libris la categoria Memorii şi Jurnale

Doarece am subliniat destul de multe fragmente din carte am creat un articol separat cu acestea(urmează să fie publicat). 

 

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *