5 cărţi care te vor învăţa cum gândesc psihopaţii

carti-psihopati

Se spune că psihopaţii însumează undeva sub 1% din populaţia planetei. Deci şansa să întâlneşti unul pe strada nu este atât de ridicată. Şi, totuşi, cum gândeşte un psihopat şi ce se ascunde în spatele acestui termen care are o conotaţie atât de…sângeroasă.

În cele ce urmează vei găsi 5 cărţi care îţi vor descrie sau îţi vor explica cum funcţionează mintea unui psihopat. Dar dacă eşti deja unul nu mai ai nevoie de acest articol. 🙂

American Psycho – Bret Easton Ellis

Patrick Bateman, personajul principal al romanului, este un tinar frumos, educat, inteligent. Ziua lucreaza pe Wall Street, sporind averea deja considerabila a familiei lui, iar noaptea se ocupa cu lucruri care ne inspaiminta pe noi, oamenii normali. Actiunea este plasata intr-o lume (Manhattan) si intr-o epoca (anii ’80) in care bogatii devin tot mai bogati, iar saracii si nebunii ajung pe strazi cu zecile de mii. Iata de ce Bateman, care este cu adevarat el insusi numai atunci cind tortureaza si ucide, se transforma in profetul unei orori apocaliptice. O oroare cu care nici o societate nu este pregatita sa lupte. (Polirom)

Misery – Stephen King

Misery Chastain este eroina unui ciclu de romane „duioase“, dar parintele ei, scriitorul Paul Sheldon, e hotarat sa o dea uitarii… Pana cand Annie Wilkes, o fosta infirmiera si fanatica admiratoare a personajului si a creatorului sau, il „recupereaza“ pe Sheldon dintr-un accident de automobil. Si celebrul autor este obligat s-o reinvie pe Misery, sa rescrie ultimul episod, numai pentru Annie si sub vigilenta ei supraveghere. Dar tensiunea atinge cote insuportabile si curand devine limpede ca sfarsitul cartii va fi si sfarsitul unuia dintre cei doi…(Nemira)

Înţelepciunea psihopaţilor – Kevin Dutton

De-a lungul analizelor sale, Dutton subliniază ideea că megalomania, caracteristică psihopaților, se înrudește îndeaproape cu setul de trăsături atât de recompensate și prețuite în societatea capitalistă a zilelor noastre. El face apel la un studiu amplu, din 2005, care compară profilele liderilor din zona afacerilor cu acelea ale unor criminali internați sub pază strictă. Rezultatul este uimitor: se pare că trăsăturile psihopatice – precum farmecul superficial, egocentrismul, independența exacerbată și atenția extrem de concentrată – se regăsesc mult mai frecvent în sălile luxoase de ședințe decât în celulele cu gratii în care sunt ținuți criminalii. Diferența – căci o diferență trebuie să existe, nu-i așa? – rezidă în context, în mediul în care au fost încurajate să se dezvolte aceste abilități: social sau antisocial.(Editura Globo)

Testul psihopatului – Jon Ronson

 Se spune că un individ dintr-o sută este psihopat. Ceea ce înseamnă că în fiecare zi interacționăm direct sau măcar trecem pe stradă pe lângă o astfel de persoană. Teoretic, psihopații sunt ușor de recunoscut: nu empatizează, sunt manipulatori, mincinoși, șarmanți, înșelători. Totuși, cum stabilim limita dintre normal și patologic? Unde se sfârșește normalitatea acceptată de societate și unde începe cu adevărat nebunia? (Editura Art)

ABC-ul psihopatului de succes – Kevin Dutton, Andy McNab

Personalitatea omului este asemănată cu un panou de mixaj sonor, cu butoane pentru fiecare dintre trăsăturile: lipsa de scrupule, lipsa fricii, impulsivitatea, încrederea în sine, concentrarea, calmul în situații dificile, empatia diminuată, intransigența mentală, carisma, Felul în care le calibrezi și momentul în care o faci determină devenirea ta ca psihopat bun sau rău. (Editura Globo)

 

Tu ce lucruri cunoşti despre psihopaţi?

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *