6 opere literare pierdute sau incomplete

carti-pierdute

Astăzi se publică enorm. Mii şi mii de cărţi noi apar anual, alte mii sunt reeditate. Multe dintre ele o să rămână necunoscute pentru publicul larg. Dar sunt câteva care ar fi ajuns foarte cunoscute dacă s-ar fi păstrat până în ziua de azi.

Acestea sunt 6 opere literare care s-au pierdut sau au rămas neterminate:

Sanditon – Jane Austen

Începută în 1817 cartea a fost abandonată, cel mai probabil din cauza bolii scriitoarei, şi a rămas neterminată. Iniţial Austen a intenţionat să o publice sunt numele de Cei doi fraţi, urmaşii scriitoarei alegând titlul de Sanditon la prima publicare în 1925. Cel mai probabil ar fi fost o cartea construită în stilul îndrăzneţ al lui Jane Austen.

Harpa fermecată – Goethe

Continuarea la Flautul fermecat – opera literară a lui Goethe pusă pe muzică de către Mozart. Se spune că ar fi fost la fel de bună precum Faust dar scriitorul a decis să abandoneze în faşă proiectul său literar.

Memoriile lordului Byron

La moarte lordului Byron, prietenul şi editorul său a decis să ardă manuscrisul memoriillor sale pentru a păstra intactă reputaţia poetului. Astfel, s-a pierdut ceva care ne-ar fi oferit o viziune din interiorul vieţii şi poeziei marelui Byron.

Misterul lui Edwin Dwood – Charles Dickens

Aceasta se dorea a fi o capodoperă dickensiană, cu personaje vii şi mister. Scriitorul a dorit să-i ofere reginei Victoria informaţii despre finalul cărţii dar ea a refuzat deoarece nu dorea să strice surpriza lecturii. Dickens a murit înainte să termine povestea şi a luat cu el finalul imaginat.

Străinul misterios – Mark Twain

După trei încercări de a scrie cartea, Twain a renunţat la ea şi rămâne astăzi incompletă. Spune povestea ciudată a tânărului Satan (nepotul lui Lucifer) care trăieşte o viaţă fără păcat într-un sat austriac.

Dubla dezvăluire – Sylvia Plath

Scriitoare americană a decis să îşi pună capăt zilelor pe 11 februarie 1963. A lăsat în urma ei jurnalele sale şi un roman aproape terminat. Acestea i-au rămas soţului ei, Ted Hughes, care a decis să le distrugă. Se crede că a ales să facă asta deoarece nu era prezentat într-o lumină foarte bună de către scriitoare.

 

Acestea sunt 6 opere de care am fi putut să ne bucurăm astăzi. Dar să nu fim trişti. 🙂 Mai sunt atât de multe cărţi din care putem să alegem. Mai ales cu atâtea reduceri

Sursă: The ultimate book of top ten lists

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *