Open: 20 de citate interesante

andre-agassi-open

Open de Andre Agassi este una dintre cele mai bune autobiografii pe care le-am citit vreodată. Am descoperit în carte o oază de înţelepciune de la o persoană care a trecut prin multe. Sper ca următoarele fragmente din carte să te convingă să o lecturezi.

Un lucru am învăţat în douăzeci şi nouă de ani de jucat tenis: viaţa îţi va arunca în cale totul în afară de chiuveta de la bucătărie, apoi îţi va arunca şi chiuveta de la bucătărie. E treaba ta să eviţi obstacolele.”

„Aici încep să-mi spun mie însumi lucruri, lucruri nebuneşti, mereu şi mereu, până când le cred. De pildă, că un om pe jumătate paralizat poate luca la US Open. Că un bărbat de treizeci şi şase de ani poate să bată un oponent aflat la prima tinereţe. Am câştigat 869 de meciuri în carieră, sunt al cincilea din toate timpurile, şi multe au fost câştigate în timpul duşului de după-amiază.

Cu apa vuindu-mi în urechi – un sunet asemănător cu douăzeci de mii de spectatori – îmi amintesc   anumite victorii. Nu victorii pe care spectatorii să le ţină minte, ci victorii care încă mă trezesc noaptea. Squillari la Paris. Blake la New York. Pete în Australia. Apoi îmi amintesc câteva înfrângeri. Dau din cap în faţa dezamăgirilor. Îmi spun că în seara asceasta va fi un examen pentru care am învăţat douăzeci şi nouă de ani. Orice s-ar întâmpla în seara aceasta, am trecut pirn aceste lucruri cel puţin încă odată. Fie că e un test fizic au unul mental, nu e nimic nou.”

„Închid ochii şi îmi spun: controlează ce poţi controla.”

„În cele din urmă nu contează ce simţi; ceea ce faci te face curajos.”

„Însă numai eu pot pune sticlele în geanta mea, alături de haine şi prosoape, şi cărţi, de ochelarii de soare şi de manşete. (Rachetele, ca de obicei, le pun mai târziu.) Nimeni în afară de mine nu-mi atinge geanta de tenis şi, când în sfârşit e făcută, stă lângă uşă ca trusa unui asasin, un semn că ziua s-a  apropiat de ora magică.”

„A-ţi descoperi fluturaşii, a descifra ce spun despre starea miţii şi trupului tău, este primul pas spre a-i face să lucreze pentru tine.”

„Sunt obsedat de geanta mea. O ţin organizază în mod meticulos şi nu fac excepţii. Geanta e cutia mea poştală, servieta, cutia de unelte, locul unde-mi iau prânzul şi paleta mea de pictor. Trebuie să fie în ordine, întotdeauna. Duc geanta când intru pe teren şi când ies, două momentecând simţurile mele sunt foarte ascuţite, deci simt fiecare gram din greutatea ei. Dacă cineva ar strecura o pereche de ciorapi sintetici în geanta mea de tenis, aş simţi acest lucru. Geanta de tenis seamănă mult cu inima – trebuie să ştii mereu ce e în ea.”

„ Dezordinea înseamnă distragerea atenţei şi fiecare distragere a atenţiei pe teren este un potenţial punct de cotitură.”

„Tatăl meu spună că, dacă lovesc 2500 de mingi pe zi, voi lovi 17500 pe săptămână, iar la sfârşitul unui an, voi fi lovit aproape un milion de mingi. Crede în matematică. Cifrele, spune el, nu mint. Un copil care loveşte un milion de mingi pe an va fi invincibil.”

„După ani de zile în care l-am auzit pe tatăl meu ocărându-mi greşelile, o înfrângere m-a făcut să mă ocărăsc eu însumi. L-am interiorizat pe tatăl meu – nerăbdarea lui, perfecţionismul, mânia – până când vocea lui nu doar sună ca a mea, este a mea. Nu mai trebuie să mă tortureze tatăl meu. Începând din această zi, pot să o fac şi singur.”

„Priveşte criza asta ca pe un antrenament pentru următoarea criză.”

„Oricine poate să viseze când doarme, dar tu trebuie să visezi tot timpul, să-ţi spui visele cu voce tare şi să crezi în ele.”

„Sunt multe lucruri bune care te aşteaptă de cealaltă parte a oboselii. Oboseşte-te , Andre. Acolo o să te cunoşti pe tine însuţi. De cealaltă parte a oboselii.”

„Îmi găsesc linişte în afirmaţia lui că perfecţionismul e forţat. Am ales perfecţionismul şi mă distruge şi acum pot alege altceva. Trebuie să aleg altceva. Nimeni nu mi-a spus asta vreodată. Am presupus că perfecţionismul e ceva ca părul meu rar sau coloana îngroşată. Ceva înnăscut.”

Ţine minte asta. Ţine-te de asta. E singura perfecţiune care există, perfecţiunea de a-i ajuta pe alţii. Este singurului lucru pe care-l putem face care are valoare şi înţeles durabile. Pentru asta suntem aici. Ca să ne facem unii pe alţii să ne simţim în siguranţă.”

„Îmi spun că nu poţi fi nefericit când ai bani în bancă şi deţii un avion propriu. Dar nu pot, mă simt apatic, disperat, captiv într-o viaţă pe care nu am ales-o, vânat de oameni pe care nu-i văd.”

„Pe vremuri, vorbeam despre visurile noastre, copilăriile noastre, sentimentele noastre. Acum discutăm avizi despre cele mai bune canapele, cele mai bune combine audio, cei mai buni cheseburhegeri, şi, deşi asemenea discuţii mi se par interesante, un aspect importortant al artei de a trăi, mă că Brooke şi cu mine le acordăm prea multă atenţie.”

„Poate că asta e ideea, să faci ceea ce urăşti şi să o faci bucuros. Deci urăşte tenisul. Urăşte-l cât vrei, dar tot trebuie să-l respecţi – şi pe tine.”

„Pentru asta suntem aici. Pentru a lupta în ciuda durerii şi, când putem, pentru a le uşura durerea celorlalţi. Atât de simplu. Atât de greu de văzut.”

Poţi să cumperi cartea de aici. Ai doar de câştigat!

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *