6 cărţi bune de Mircea Eliade

mircea-eliade-carti

Mircea Eliade a fost un istoric al religiilor şi un scriitor român care a locuit în a doua parte a vieţii în Chicago, S.U.A. .

Acolo şi-a construit o reputaţie solidă de cercetător şi a dus o viaţă productivă alături de a doua lui soţie.

Experienţa lui de viaţa este una bogată trăit două războie mondiale, fiind martor la crearea României Mari şi simpatizant al Gărzii de Fier.

Acest om cu păreri de multe ori contradictorii şi cu o creativitate şi autenticitate de netăgăduit ne-a lăsat o operă ştiinţifică şi literară care ar fi cuprinsă în peste 80 de volume.

Astăzi îţi voi prezenta 6 cărţi scrise de Mircea Eliade pe care le recomand:

 

Tratat de istorie a religiilor

Mircea Eliade a fost un influent istoric şi teoretician al istoriei religiilor. Dacă te interesează să studieazi acest domeniu nu există un mai bun început decât această carte.

La ţigănci

Profesorul Gavrilescu îşi împarte zilele între muncă şi viaţa familială. Nimic neobişnuit nu-i iese în cale. Până este atras în grădina unei ţigănci şi se trezeşte că este prins în propriul lui trecut fără şanse de scăpare.

Când pleacă din grădina respectivă află că au trecut mulţi ani şi că familia lui este de mult pleacată din Bucureşti.

Noaptea de sânziene

„Noaptea de sânziene” reia toate temele care l-au interesat pe Eliade de-a lungul carierei de scriitor:  evadarea din timp, sacrul şi profanul, războiul, iubirea, persecuţia intelectualului şi rolul acestuia în societatea interbelică.

Aceste teme sunt exemplificate prin experienţele şi trăirile personajelor care sunt legaţi printr-un fir invizibil unul de celălalt.

În curte la Dionis

O serie de povestiri care redau spaţiul magic creat de societatea interbelică românească şi capacitatea acesteia de a transmite mesaje pline de înţeles.

Nuntă în cer

Această cartea este construită în jurul mitului iubirii. Prezintă frânturi din viaţia Ileanei prin intermediul celor care au iubit-o în diferite etape ale vieţii.

Isabel şi apele diavolului

O poveste de dragoste care are ca spaţiu de exprimare India cea dragă lui Eliade. Diferă celălalt roman indian al lui Eliade concentrându-se mai mult pe trăiri şi mai puţin pe aspectele social-culturale.

Tu ce carte de Mircea Eliade ai citit?

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *