Cititul te face o persoana mai buna?

recomandari-citit

Pentru a putea raspunde cat mai cuprinzator la aceasta intrebare este necesar sa definesc ce consider eu ca inseamna sa devii o persoana mai buna.

Nu ma referer la empatie sau la ajutorarea celorlalte persoane. Acesta este  un efect al principiilor de viata dupa care te ghidezi. Ma refer la imbunatatirea personala a individului. Mai bun, in viziunea mea, inseamna mai constient de obiceiurile, credintele si nevoile pe care le ai.

Cand iti asculti nevoile si le intelegi poti sa incepi sa ti le satisfaci intr-un mod sanatos sau sa le elimini pe cele care care nu aduc niciun beneficiul in viata ta.

Cand esti atent la obiceiurile pe care le ai devii responsabil de propria bunastare si poti sa construiesti functional.

Cand esti constient de credintele dupa care te ghidezi poti sa iti modifici viata la un nivel mai profund si cu efecte de durata.

Si totul pleaca de la credinte. Fiecare persoana crede anumite lucruri de sine, oamenii din jurul lui sau lumea in care traiesti. Functionam pe baza anumitor credinte si prejudecati pe care le-am adoptat, ca am dorit sau nu asta.

Astfel, intrebarea isi gaseste raspunsul. Cititul te face o persoana mai buna? Depinde de ceea ce crezi tu despre citit. Depinde ce obiceiuri ai, adica daca citesti constant. Depinde ce nevoie vrei sa iti satisfaci. Este cititul o nevoie intrinseca sau nu? 

Lumea nu este impartita in oamenii care citesc si oamenii care nu citesc. Este mai degraba impartita in oamenii cu credinte diferite care, cateodata, se mai intalnesc pe ici pe colo.

Din punctul meu de vedere cititul are capacitatea sa te ajute sa devii o persoana mai buna. Dar nu este imposibil sa devii o persoana mai buna in lipsa cititului.

Consider ca obiceiul lecturii iti ofera scurtaturi care te duc putin mai rapid la anumite concluzii sau descoperiri.

Ca o concluzie iti recomand 5 carti care te pot face o persoana mai buna:

Istorie si mit in constiinta romaneasca – Lucian Boia (recenzie aici)

Cei şase stâlpi ai încrederii în sine – Nathaniel Branden

Antidotul – Oliver Burkeman (recenzie aici)

Război şi pace – Lev Tolstoi

The subtle art of not giving a fuck – Mark Manson

Tu ce parere ai? Cititul te face o persoana mai buna?

 

Similar Posts:

2 Replies to “Cititul te face o persoana mai buna?”

  1. Da, cititul te face un om mai bun, mai bogat sufletește. Multa vreme a fost refugiul meu. Ce frumoase amintiri. Ce carti frumoase. Mi-a plăcut într-o perioadă Doru Davidovici , Oana Cătină…Isi aminteste cineva de ei ? Octavian Paler, Ileana Vulpescu … Căutați, veți găsi, și de acolo inainte totul e simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *