9 cărţi din literatura română de citit

literatura-romana

Literatura română nu este una de top. Nu avem laureaţi ai premiului Nobel sau scriitori de bestseller-uri internaţionale. Dar nu stăm chiar aşa rău. Avem scriitori/scriitoare care au creat opere valoroase şi de care noi ne putem bucura acum.

Unele din acest cărţi o să fie şi în programa şcolară. Mie nu mi-a plăcut la şcoală niciodată dar cărţile astia mi-au plăcut înainte să ne fie impuse. Sunt mulţi care le consideră plictisitoare şi înţeleg asta.

Totuşi sigur este aici o carte care o să îţi placă indiferent cât de plictisitori ţi se par scriitorii români.

Acestea sunt cele 9 cărţi din literatura română pe care le recomand:

 

Moromeţii volumul I – Marin Preda cumpără

Acţiunea se petrece în satul teleormănean Siliştea-Gumeşti. Aici timpul încă mai are răbdăre cu oamenii şi lucrurile merg lent şi fără prea mari diferenţe.

Ne sunt prezentate situaţiile mai multor familii şi acestia evolueaza de-a lungul romanului în direcţii diferite dar guvernate de acelaşi lucru, păstrarea unităţii familiale.

Familia Moromete este în centrul atenţiei şi reprezintă arhetipul pentru familia tradiţională românească dinainte de cel de-al doilea război mondial.

 

Ion – Liviu Rebreanu cumpără

Probabil că câţiva din cei care dau examenul de bacalaureat nu le prea place această operă. Sincer să fiu şi eu am considerat şcoala o corvoadă şi îi înţeleg.

Dar romanul Ion este un foarte bun. Acţiunea ne poartă prin viaţa a mai multor familii, cea a lui Ion, a Anei, a învăţatorului din sat.

Este atât de bine scris că nu m-ar mira să fii existat vreodată un Ion şi Rebreanu doar să fii trecut pe foaie faptele cum s-au întâmplat.

 

Elevul Dima dintr-a şaptea – Mihail Drumeş cumpără

Grig Dima este un adolescent care descoperă tainele dragostei, ale prieteniei şi ale vieţii împreună cu prietenii lui. Aceştia îşi fac planuri de viitor, se îndrăgostesc fulgerător şi fac jurăminte pe care nu le vor putea ţine.

Un roman care se citeşte uşor şi care te va ţine cu sufletul la gură până la ultima pagină. Ca majoritatea cărţilor lui Drumeş merită lecturat de orice adolescent.

 

Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade cumpără

Mircea Eliade a creat un portret al adolescenţei şi a zbuciumului prilejuit de această perioadă din viaţa fiecăruia.

O carte-jurnal care ne poartă prin tinereţea lui Eliade şi ne umple de speranţă şi voie bună.

 

De ce iubim femeile? – Mircea Cărtărescu cumpără

Deşi acum scrie lucruri pe care doar el le înţelege, Mircea Cărtărescu are şi cărţi pe care le putem parcurge şi noi, muritorii de rând.

Cartea este compusă dintr-o serie de poveşti de diverse tipuri. Unele sub îmbibate de melancolie, altele sunt răzbunătoare, majoritatea sunt erotice.

 

Îţi place literatura română? Ai o listă detaliată aici.

 

Enigma Otiliei – George Călinescu cumpără

Mi-a plăcut cartea asta atât de mult că am citit-o de două ori. Nici acum nu înţeleg de ce mulţi o consideră plictisitoare. Poate este de vină stilul balzacian.

Povestea dintre Felix şi Otilia rămâne una dragă mie şi parcă aş mai citi-o încă o dată.

 

Cişmigiu et Comp. – Grigore Băjenaru cumpără

Grigore Băjenaru a scris o odisee care are ca spaţiu de desfăşurare liceul George Lazăr şi frumos parc Cişmigiu. Plină de umor şi de personaje simpatice.

 

Domnişoara Christina – Mircea Eliade cumpără

Unul dintre primele romane cu vampiri din literatura românească. Eliade preia mitul strigoiului şi îl transformă într-o poveste de dragoste plină de momente sinistre.

O perioadă m-am uitat peste umăr când ieşeam pe afară seara.

 

Răscoala – Liviu Rebreanu cumpără

Toată cărţile pe care le-am citit de Liviu Rebreanu mi-au plăcut. Din asta am avut doar primul volum şi mi-a plăcut atât de tare că a trebuit să găsesc continuarea.

Toate personajele lui Rebreanu sunt reale şi sunt atât de aproape de sufletul meu că încă zâmbesc când mă gândesc ce aventuri am împărtăşit împreună.

Romanul „Răscoala” tratează cauzele posibile ale răscoalei ţăranilor de la 1907 şi implicaţiile ei ulterioare. Scena violului şi a castrării mi s-au părut unele dintre cele mai reuşite scene scrise de un român, în ciuda caracterului lor explicit.

 

 Ce cărţi din literatura română îţi plac? De ce ni le recomanzi?

 

Similar Posts:

One Reply to “9 cărţi din literatura română de citit”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *