6 cărţi despre istoria românilor de citit

carti-istoria-romanilor

Pentru orice individ este important să cunoască istoria poporului din carte face parte. Este necesar să înveţe din ea, să se împace cu ea şi să construiască un viitor mai bun liber de umbrele trecutului.

Astăzi, se pare că naţionalismul de joasă speţă revine la putere. Sau poate este doar părerea mea subiectivă. Important este să fim informaţi şi să privim cu scepticism la extremele care sunt foarte atractive.

Mai jos sunt 6 cărţi despre istoria românilor pe care le recomand:

 

Istorie şi mit în conştiinţa românească – Lucian Boia

Am discutat despre această carte în recenzia sa.

Cel mai important de înţeles din ea este diferenţierea dintre adevărul istoric şi discursul istoric. Adevărul istoric nu ne este accesibil. Ceea ce citim, auzim sau vedem fac parte din discursul istoric.

 

O istorie sinceră a poporului român – Florin  Constantiniu

Nu ştiu cât de sinceră este această carte. Dar este un bun început pentru amatorii de istorie. Prezintă succint şi pe înţelesul tuturor mare parte din istoria poporului nostru.

 

Ţările române între Imperiul Otoman şi Europa creştină – Bogdan Murgescu

Secolele XV-XVIII au o importanta fundamentala in istoria omenirii: acum se contureaza harta lumii moderne, se definesc mecanismele economice, sociale si culturale ale acesteia si se afirma primatul Europei la scara globala. In Tarile Romane, aceasta perioada este marcata de figurile unor mari domnitori si de rezistenta antiotomana, dar si de probleme economice si sociale. Volumul ofera o imagine complexa a Tarilor Romane, de la situatia politica si evolutia comertului pina la raporturile dintre economie, finante si activitatea militara, valorificind documente ale vremii si avansind unele teze incitante privitoare la istoria acestei regiuni la sfirsitul Evului Mediu si inceputul epocii moderne.(© Editura Polirom)

 

Putere şi teritoriu. Ţara Românească medievală (secolele XIV-XVI) – Marian Coman

Elaborata in urma reanalizarii celor peste 3.000 de documente cunoscute emise de cancelaria domnilor in secolele XIV-XVI, lucrarea redeschide discutia asupra naturii puterii domnesti in Tara Romaneasca medievala, contestind intelegerea istoriei principatului prin prisma categoriei mentale de stat teritorial. Teza centrala este fundamentata pe reinterpretarea inovatoare a unor probleme controversate ale medievisticii romanesti, precum originea toponimului „Basarabia” pentru regiunea de la gurile Dunarii, localizarea Podunaviei in Dobrogea, folosirea judetelor ca instrumente ale puterii domnesti, teoria frontierelor naturale ale tarii, semnificatia formulei „toata tara” din titulatura domneasca, impactul negativ al dominatiei otomane asupra statalitatii etc. Adresat specialistilor in domeniu, dar si tuturor celor interesati de istoria romaneasca, volumul are potentialul de a provoca o dezbatere asupra istoriei medievale autohtone si o regindire a acesteia. (© Editura Polirom)

 

Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor – Adam Burakowski

Un volum dedicat integral comunismului românesc din perioada lui Nicolae Ceauşescu, o analiză comparată de tip istoric şi politic realizată de un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est. Pe baza unei bibliografii vaste şi a unor izvoare de o mare diversitate, Adam Burakowski ne oferă nu doar o istorie a comunismului românesc, ci şi o carte despre puterea absolută al cărei unic scop este consolidarea perpetuă a puterii. A doua ediţie, completată cu informaţii preluate din documente desecretizate, precum şi din bibliografia recentă, acordă o atenţie specială politicii externe a lui Nicolae Ceauşescu, contribuind la o înţelegere mai profundă a istoriei româneşti din epoca respectivă. (© Editura Polirom)

 

1989. Toamna naţiunilor – Adam Burakowski , Aleksander Gubrynowicz ,Pawel Ukielski

Volumul prezinta schimbarile care au inceput in Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Romania si Bulgaria in a doua jumatate a anilor ‘80 si au culminat cu prabusirea sistemului comunist in 1989, accentul fiind pus nu atit pe evenimentele in sine, cit mai ales pe cauzele si consecintele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor si pe caracterul specific al schimbarii din fiecare tara. Autorii isi sprijina cerce tari le pe doua teze: incapacitatea economica a sistemului comunist si faptul ca impulsul catre reforma nu a venit din interiorul tarilor Europei Centrale si de Est, ci dinspre Uniunea Sovietica. Importanta lucrarii este sporita de analiza traseului parcurs de aceste tari in aproape un sfert de secol de evolutie postcomunista. (© Editura Polirom)

 

Tu ce cărţi despre istoria românilor ne recomanzi?

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *