7 romane interbelice care nu o să pice la Bacalaureat

romane-interbelice

Este cunoscută vâlva care a fost la Bacalaureatul la limba şi literatura română în 2016. Ceva care a pornit din nimic şi care nu avea niciun sens să fie discutat cât a fost discutat. Interbelic însemnă şi a însemnat mereu între cele două războaie mondiale. Roman interbelic este, mergând pe aceaşi logică, scris între cele două războaie mondiale.

Iar dacă pe viitor o să mai primească cineva la Bacalaureat acest subiect să ştie bine că următoarele 7 cărţi sunt romane interbelice:

 

Rebecca – Daphne Du Maurier

Rebecca este o poveste despre doua femei, un barbat si o casa. Doua femei: Rebecca, prima sotie disparuta pe mare, rebela si misterioasa, si doamna de Winter, actuala sotie, supusa si naiva. Un barbat, Maxim de Winter, pe care trecutul nu-l lasa sa-si refaca viata si o casa, castelul Manderley, a carui existenta se intrepatrunde cu destinul personajelor. O poveste despre dragoste si moarte scrisa in maniera romanelor de succes, dar care este in acelasi timp un exemplu timpuriu de intertextualitate, reflectand un alt roman, Jane Eyre de Charlotte Bronte. (Libris)

Crimă în Orient Express – Agatha Christie

Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă? Cel mai fascinant și mai celebru caz al lui Hercule Poirot. (Litera)

Blândeţea nopţii – Frank Scott Fitzgerald

Dick Diver, un psihiatru cu perspective strălucite, se îndrăgosteşte de Nicole, tînăra pacientă pe care o tratează la o clinică din apropiere de Zürich şi cu care, uitînd de carieră, se căsătoreşte. Averea lui Nicole îi ajută să ducă o viaţă confortabilă pe Riviera franceză, înconjuraţi de un cerc select de muzicieni, actori şi scriitori, dînd petreceri elegante sau colindînd restaurantele şi marile magazine de modă. Cînd în scenă îşi face apariţia şi Rosemary, o tînără actriţă îndrăgostită de Dick, dar şi prietenă cu Nicole, viaţa tumultuoasă a cuplului Diver capătă nuanţe nebănuite.(Polirom)

Valurile – Virginia Woolf

Considerat a fi capodopera Virginiei Woolf, acest roman urmăreşte vieţile a şase personaje din copilărie şi până la vârsta senectuţii, prezentate în serii alternative de monologuri interioare. Romanul explorează posibilitatea de comunicare şi dragostea dintre indivizi în faţa încercărilor vieţii, dar şi a morţii. (RAO)

Adio, arme! – Ernest Hemingway

Adio, arme este povestea locotenentului Henry, concentrat pe frontul italian in timpul Primului Razboi Mondial, si a pasiunii lui pentru Catherine Barkley, o sora medicala englezoaica. Inca de la prima lor intilnire, Catherine ii povesteste, de parca in contextul respectiv propria ei tragedie si-ar fi pierdut orice interes, cum logodnicul ei fusese omorit in lupta cu un an inainte, dupa ce incercase in zadar sa o convinga sa se casatoreasca. Cei doi incep o relatie, iar Henry este convins ca nu e indragostit de Catherine si nici nu o va iubi vreodata. Pentru el, acesta e doar un joc, la fel ca bridge-ul, doar ca in locul cartilor sint folosite cuvinte. Destul de curind, insa, jocul devine serios si in cele din urma Henry dezerteaza ca sa fie impreuna cu Catherine. (Polirom)

Amantul doamnei Chatterley – D.H. Lawrence

Ultimul roman al lui D.H. Lawrence, Amantul doamnei Chatterley a fost interzis la publicarea sa, stârnind o furtună de controverse. Lawrence explorează trăirile lui Constance Chatterley, prizonieră într-un mariaj steril cu Sir Clifford, un aristocrat intelectual paralizat de la brâu în jos în urma Primului Război Mondial. Disperat să capete un moștenitor, Clifford îi sugerează soției sale să încerce o aventură, și Constance se trezește implicată într-o relație pasională cu Oliver Mellors, paznicul de vânătoare de pe domeniul lor. (Litera)

Lupul de stepă – Herman Hesse

 ”Lupul de stepă”, unul dintre pilonii literaturii moderne, este o carte tulburătoare dar plină de farmec, ce oglindeşte gândirea lui Hermann Hesse, influenţele filosofice şi orientările sale spirituale. ”Lupul de stepă” urmăreşte traseul psihologic şi emoţional al lui Harry Haller, un savant neadaptat societăţii şi epocii în care trăieşe, intolerant la superficialitatea celor din jur. Haller transpare a fi jumătate om şi jumătate lup – singuratic, introspect, taciturn. (RAO)

Tu ce romane interbelice ai citit?

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *