14 carti de dezvoltare personala care îţi vor schimba viaţa

cele-mai-bune-carti

Nu ştiu dacă unele cărţi din această listă sunt catalogate de dezvoltare personală. Nici nu îmi pasă. Eu văd dezvoltarea personală ca pe ceva real, ceva care se întâmplă zi de zi. Nu te dezvolţi personal doar când citeşti cărţi sau când te duci la „workshop-uri”. Te dezvolţi personal atunci când respiri, când mănânci, când alegi, când gândeşti, când acţionezi.

Sau nu te dezvolţi personal când faci aceste lucruri. Nimic nu este static în lumea noastră. Nici măcar pietrele. Ori alegi să te dezvolţi în sus, ori alegi să te dezvolţi în jos. Alegerea este mereu a ta. Nu mai da vina pe alte lucruri şi asumă-ţi responsabilitatea.

Şi pentru că vreau ca tu să te dezvolţi în sus şi să evoluezi spre ceea ce îţi doreşti ţi-am pregătit o listă de cărţi de dezvoltare personală pe care să le consulţi şi din care ai foarte multe lucruri de învăţat. Însă ţin să te avertizez că simpla citire a acestor cărţi nu este suficientă. Trebuie să te pui pe treabă şi să aplici ce te învaţă aceste cărţi. Trebuie să experimentezi şi să selectezi. Trebuie să vezi pe pielea ta dacă te ajută acele concepte sau nu. Fără ca tu să acţionezi aceste cărţi sunt doar nişte hârtie care te distrează şi care mai apoi este aruncată într-un colţ al bibliotecii.

Am făcut şi mică listă cu articole asemănătoare:

11 Cărți de Dezvoltare Personală Care M-au Influențat Definitiv de Florin Roşoga

7 Cărţi de dezvoltare personală care m-au ajutat să evoluez de Laurenţiu Mihai

25 De Cărţi Care Te Vor Face Mai Deştept de Gabriel Nechita

Top 10 cărţi de dezvoltare personală de Lorand Soares Szasz

50 de cărţi de dezvoltare personală de Adrian Soare

Cele Mai Bune Cărţi De Dezvoltare Personală de Paul Melinte

 

Carti de dezvoltare personala care îţi vor schimba viaţa (dacă acţionezi) :

 

Antifragil de Nassim Taleb 

Despre ce este vorba: Mare parte din carte este vorba despre cât de inteligent este autorul şi cât de proşti sunt ceilalţi. Dar dacă deoparte aceste detalii, Antifragil este o carte plină de informaţie care îţi schimbă modul prin care priveşti lumea din jurul tău.

Toate discuţia se învârte în jurul „Lebedelor Negre”, cum ne influeţează ele viaţa le viaţa şi cum să profităm de pe urma lor. „Lebedele Negre” sunt evenimente rare şi care au un impact foarte mare. Un exemplu de astfel de eveniment ar fi Fukushima.

Nassim Taleb demonstrează cum putem să evităm astfel de evenimente nefaste să aibă asemenea repercursiuni şi de ce ele se întâmplă în primul rând. Antifragilitatea este răspunsul pe care autorul îl are la această problemă a „lebedelor negre”.

A fi antifragil este opusul fragilului, adică ceva care atunci când suferă anumite şocuri se îmbunătăţeşte şi câştigă de pe urma lor.

Ce am învăţat eu:Nu pot să controlezi toate lucrurile şi asta este un lucru normal. Dar poţi să devii antifragil.

Networking de la A la Z de Thom Singer

Despre ce este vorba: Din punctul meu de vedere este singura carte pe care ar trebui cineva să o citească despre acest subiect. Totul este expus clar şi fără prea multă vorbărie inutilă.

Networking înseamnă,în primul rând, cum poţi tu să-i ajuţi pe ceilalţi ca să îţi construieşti o reţea de contacte.Dacă te duci la o întâlnire de networking cu gândul să te ajuţi doar pe tine ai pierdut din start.

Înainte să folosim acest termen îi spunea simplu „ajutorare reciprocă”. Doar aşa putem să beneficiem amândoi şi să nu ne irosim timpul pe oameni care vor doar să primească.

Ce am învăţat eu:Networking se poate traduce şi ” cum pot să te ajut.”

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen R. Covey

Despre ce este vorba: O carte complexă care îţi poate schimba viaţa atât timp cât aplici lucrurile care sunt scrise în ea. Este benefică deoarece schimbarea pe care te îndeamnă să o faci este una care pleacă din interiorul tău. Tu eşti singura persoană pe care o poţi schimba.

Şi astfel oferi un model în  carne şi oase şi celor care doresc să se schimbe şi să ducă viaţa pe care o doresc.Nu este necesar să faci totul cum scrie în carte însă imaginea de ansamblu este cea care trebuie să te ghideze spre cine doreşti să fii tu.

Ce am învăţat eu:Dacă vrei să fii ascultat, ascultă tu primul. Dacă vrei să fii înţeles, înţelege tu primul.

Săptămâna de lucru de 4 ore de Tim Ferriss

Despre ce este vorba: În principal, spune povestea lui Tim Ferriss cel care a ajuns să muncească mult mai puţin decât înainte şi să câştige financiar mai mult.

Este plină de sfaturi foarte bune, cum ar fi cum să aplici principiul Pareto şi legea lui Parkinson. Singurul lucru care mă deranjează la cartea asta este faptul că face toate lucrurile să pară aşa de uşoare şi nu ţine cont de faptul că la început trebuie să munceşti din greu ca să poţi să ajungi unde vrei.

Totuşi dacă munceşti din greu şi inteligent o să ajungă mult mai repede unde doreşti.

 Ce am învăţat eu:Cum să evit să devin un workaholic care munceşte doar de dragul muncii.

Tată bogat, tată sărac de Robert Kiyosaki

Despre ce este vorba: O carte foarte bună pentru cei care doresc să devină liberi financiari. Chiar dacă este scrisă acum ceva ani, principiile de bază care sunt prezentate în carte sunt valabile şi acum.

Este un început foarte bun pentru cei care doresc să devină mai inteligenţi financiar şi nu numai.

Ce am învăţat eu: Bogăţia vine din mentalitate şi acţiune.

Musai list de Octavian Pantiş

Despre ce este vorba: Probabil te întrebi ce înseamnă Musai list. Musai list este un set de trei lucruri pe care îţi iei angajamentul să le îndeplineşti. Dacă ai făcut acele trei lucruri importante atunci eşti liber să faci altceva în acea zi.Octavian Pantiş prezintă elegant cum să aplici aceste lucruri în viaţa personală şi în cea profesională şi astfel să păstrezi un echilibru între cele două.

O carte pe care o recomand tuturor celor care doresc să devină mai organizaţi şi eficienţi.Şi orice persoană de succes este organizată şi eficientă.

 Ce am învăţat eu:Dacă vrei să realizezi cât mai multe lucruri trebuie să te limitezi la 3 lucruri pe zi.

Principiul 80/20 de Richard Koch

Despre ce este vorba: La început o să prezinte ce înseamnă principiul lui Pareto sau 80/20.Apoi va lua mai multe contexte şi va arăta cum se aplică. Pe mine m-a cam plictist cartea aceasta. Dar nu mă împiedică să nu-i văd valoarea. Este utilă, în special , celor care au afaceri şi lucrează cu clienţi, parteneri, furnizori.

Dar asta nu înseamnă că nu va găsi informaţie relevantă şi cel care este interesant să muncească mai inteligent.

 Ce am învăţat eu:Energia omului este limitată. Învaţă să o distribui inteligent.

Models de Mark Manson

Despre ce este vorba: Cartea de faţă are ca scop ajutorarea celor care au bărbaţilor care nu ştiu ce înseamnă atracţia şi cum să o folosească ca să aibă femeile pe care şi le doresc în viaţa lor. Mai este şi despre cum să duci viaţa pe care o doreşti şi să fii sincer cu tine şi cu ceilalţi.

Sinceritatea este cea mai atractivă caracteristică a unui om. Deoarece atunci când eşti sincer te expui şi devii vulnerabil. Doar oamenii cu adevărat siguri pe ei pot fi vulnerabili în faţa celorlalţi.

Te invit să vizitezi şi blogul autorului. Merită.

Ce am învăţat eu:Sinceritatea este sexy.

So good that they cant ignore de Cal Newport

Despre ce este vorba: Cal Newport demonstrează că „urmează-ţi pasiunea” este un sfat prost şi de ce nu trebuie să te ghidezi după el atunci când vrei să ai o viaţă de succes.

Cartea este plină de o mulţime de exemple de oameni care au reuşit să aibă succes şi să facă ceea ce le place fără să îşi urmeze pasiunea. Autorul ne îndeamnă să nu facem ceea ce ne place ci să ne placă ceea ce facem. Citeşte cartea şi vei înţelege mai bine la ce se referă.

 Ce am învăţat eu:Să îţi construieşti pasiunea este mai inteligent decât să aştepţi să vină ea la tine.

Personal MBA de Josh Kaufman

Despre ce este vorba: Master of Business Administration sau MBA-ul nu mai merită făcut deoarece avem această carte la îndemână care ne va oferi informaţiile de care avem nevoie. Oare merită să dai mii de dolari pe un anumit lucru pe care îl poţi procura cu câteva sute.

În „Personal MBA” vei găsi o mulţime de informaţie din lumea afacerilor şi nu numai. Cartea este foarte bine scrisă şi punctează exact lucrurile de care ai nevoie pentru înţelege cum stă treaba în lumea afacerilor.

Ce am învăţat:Nu ai nevoie de prea multă şcoală. În ziua de azi poţi să înveţi multe lucruri plătind doar o mică parte din cât plăteşti ca să urmezi o facultate sau un master.Experienţa este cea care îşi spune cuvântul până la urmă, nu diplomele.

Ai aici o listă concepută de autor despre cele mai bune cărţi din mai multe domenii.

Little Bets de Peter Sims

Despre ce este vorba: „Little Bets” se axează pe importanţa lucrurilor mărunte care au rezultate neaşteptate. Asta mă duce cu gândul la părerea pe care a expus-o Nassim Taleb în „Antifragil” cum că lucrurile mici sunt mai uşor de controlat şi cu cât ceva devine mai mare cu atât riscă mai mult să se prăbuşească.

Totul pleacă de la scară mică. Asta se aplică şi atunci când vrei să introduci un obicei în viaţa ta sau să scoţi unul din  ea. Trebuie să începi cu puţin, să nu schimbi prea multe lucruri din prima. Asta este un motiv pentru care mulţi nu reuşesc să deschidă se lase de atâtea obiceiuri nocive. Au impresia că totul se întâmplă peste noapte şi nu fac pariuri mici care să-i ţină pe drumul pe care l-au ales.

Ce am învăţat eu:Pariurile mici se pot transforma în adevărate mine de aur.

Cele 48 de legi ale puterii de Robert Greene

Despre ce este vorba: Robert Greene povesteşte cu măiestrie care este drumul adevărat pentru a deţine şi pătra puterea în lumea în care trăim. Nu se ascunde după cuvinte frumos alese ci prezintă sincer de ce unii oameni au puterea iar alţii nu.

Dacă ai o părere idilică despre lume şi crezi că toţi oamenii te vor ajuta fără să urmărească un scop trebuie să citeşti această carte ca să înţelegi cum se fac jocurile puterii.

Încă un motiv să citeşti această carte ar fi dacă îţi place istoria. Eu sunt pasionat de acest domeniu şi mi-a plăcut foarte mult cum a folosit Greene  exemple din istorie.

 Ce am învăţat eu:Puterea stă în mâna celor care ştiu să o ceară şi să o păstreze.

Esenţa eficienţei de Daniel Zărnescu

Despre ce este vorba: Această carte s-a născut din experienţa pe care o are Daniel Zărnescu în domeniul organizării şi atingerii obiectivelor. Pe mine m-a ajutat foarte mult şi m-a transformat dintr-o persoană dezorganizată într-una îndrăgostită de obiectivele lui.

O recomand tuturor celor care vor să îşi vadă visurile transformate în realitate.Dacă munceşti din greu şi inteligent o să poţi atinge orice obiectiv îţi pui în minte.

Ce am învăţat eu:Trebuie să fii îndrăgostit de obiectivele tale ca să le îndeplineşti.

Startup de 100 de dolari de Chris Guillebeau

Despre ce este vorba: În această carte, Chris Guillebeau vorbeşte despre cum poţi să deschizi o afacere cu bani puţini într-o lume care se bazează din ce în ce mai mult pe lumea virtuală.

Treci în noua lume a celor care călătoresc prin toată lumea şi fac  bani din afaceri care nu necesită prezenţa lor fizică.

Ce am învăţat eu:Deschizi afaceri ca să faci bani, nu invers.

Are un blog foarte interesant de unde poţi descărca un 3 manifeste gratuite foarte interesante.

Autobiografia unui mistic nonconformist de Osho

Despre ce este vorba:Cartea spune povestea lui Osho înainte să devină Osho şi să fie un maestru pentru atâţia oameni.Dacă vrei să înţelegi motorul din spatele acestei mişcări trebuie să înţelegi trecutul acestui om.

Ce am învăţat eu:Ca să îţi vii în fire trebuie să îţi pierzi mintea.

Te invit să vizitezi canalul de Youtube Osho International pentru a înţelege despre ce vorbeşte Osho.

Dă lovitura. De ce acum este momentul să faci bani din pasiunea ta de Gary Vaynerchuck

Despre ce este vorba: Despre pasiune ne vorbeşte Gary Vee în acestă carte. Despre modul în car reuşit el să construiască afaceri de succes şi cum un set de principii solide l-au ajutat să ajungă unde este acum.

Şi nu uita: Familia este pe primul loc. Acesta este crezul după care se ghidează antreprenorul în viaţa lui.

Ce am învăţat eu:Munca grea devine muncă uşoară atunci când ai o pasiune.

Îţi recomand să urmăreşti şi canalul lui de Youtube unde vei vedea câtă muncă depune acest om pentru pasiunea lui de a ajuta oamenii. Este o adevărată inspiraţie numai să îl priveşti.

 

Alte recomandări:

Cel mai bogat om din Babilon de George S. Clason

Puterea prezentului de Eckhart Tolle

Alchimistul de Paulo Coelho

Gândirea laterală de Edward de Bono

Motive pentru a zâmbi de Zig Ziglar

Cine mi-a luat caşcavalul? de Spencer Johnson

Arta războiului de Sun Tzu

Vă ţineţi de glume, domnule Feynman! de Richard Feynman

Conducta de milioane de Burke Hedges

Autoportretul scriitorului ca alegător de cursă lungă de Haruki Murakami

Viaţa te poate duce în locuri pe care nu le doreşti. Din acest motiv trebuie să investeşti în tine şi în inteligenţa ta ca să poţi să te îndrepţi unde vrei tu.

Unele link-uri de mai sus sunt afiliate. Dacă intri pe ele şi cumperi ceva o să primim un comision. Tu nu plăteşti nimic în plus şi ne ajuţi să merge mai departe şi să scriem articole şi mai valoroase.

Similar Posts: