14 cărţi de dezvoltare personală pentru femei

carti-femei

Femeile însumează mai mult de jumătate din populaţia lumii. Unii bărbaţi cred că sunt de pe altă planetă şi nu prea înţeleg ce le motivează. Dar, câteodată, nici măcar femeile nu prea ştiu ce vor. Am zis să ofer câteva recomandări femeilor care vor să se dezvolte şi să atingă un grad de maturizare care le eliberează de anumite probleme.

Mai jos sunt 14 cărţi pe care eu le-am considerat potrivite pentru dezvoltarea unei femei:

 

Trilogia Tipul din filme nu există – Bogdan Stoica

Tipul din filme nu există: o carte plină de autoironie și umor din care vei afla, între altele, cum păstrezi lângă tine un tip născut înainte de 1989, de ce trebuie să fugi de tipul care urăște pisicile, ce să nu-i spui niciodată unui bărbat în pat sau de ce sunt ochelaristele niște femei mai mișto. O carte pentru femeile inteligente și bărbații cu simțul umorului, pe care poți s-o citești și într-un weekend, și într-un an. (Editura Univers)

Femei care aleargă cu lupii – Clarissa Pinkola Estes

În fiecare femeie se ascunde o creatură puternică, înzestrată cu instincte bune, pasionată, creativă şi înţeleaptă. Adesea, însă, cultura şi societatea au sufocat această „Femeie sălbatică”, au redus-o la tăcere, încercând cu obstinaţie să o „civilizeze”, forţând-o să-şi asume roluri rigide, care-i înăbuşă elanurile. Psihanalistă şi povestitoare, fascinată de mituri şi legende, Clarissa Pinkola Estes ne invită să recuperăm această parte adânc îngropată în noi, vibrantă, generoasă, plină şi dătătoare de viaţă. Prin săpături psihoarheologice în ruinele subpământeanului feminin şi făcând apel la vechi tradiţii, mituri şi poveşti, ea ne deschide drumul şi ne arată că stă în puterea fiecăreia să regăsească, înăuntrul său, „Femeia Sălbatică”.(Editura Niculescu)

Poartă-te ca o doamnă, gândeşte ca un bărbat – Steve Harvey

Așa cum și autorul declară, această carte este dedicată tuturor femeilor care își doresc cu adevărat o relație solidă, dar care pur și simplu nu-și dau seama cum să o obțină, dar și celor care se află deja într-o relație și încearcă să-și dea seama cum să o facă să fie mai bună. Primul pas spre unul din aceste obiective este să uite tot ce li s-a spus vreodată despre bărbați ștergând miturile, erezia, tot ce le-a spus mama lor, tot ce le-au spus prietenele lor, toate sfaturile pe care le-au citit în reviste și le-au văzut la televizor — și să afle de aici, din această carte, cine sunt bărbații cu adevărat. Bărbații mizează pe faptul că femeile vor continua să primească sfaturi de la alte femei care nu cunosc tacticile sau mentalitatea lor. (Act şi Politon)

Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman

Căsniciile nefericite se datorează adesea unui motiv simplu, după părerea autorului Gary Chapman: vorbim limbaje diferite de iubire. În experienţa sa de peste 30 de ani în calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile şi contactul fizic. Cartea le abordează pe fiecare în parte, într-un stil accesibil, din care nu lipseşte umorul.(Curtea Veche)

Curajul de a fi vulnerabil – Brene Brown

Vulnerabilitatea nu înseamnă doar să cunoşti victoria sau înfrângerea, ci să înţelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată fiinţa ta în ceea ce faci. (Curtea Veche)

Femei care iubesc prea mult – Robin Norwood

Citind această carte, veți afla că teama de a rămăne singure, de faptul că nu meritați iubire şi apreciere, de a fi ignorate sau abandonate işi are rădăcina în experiențele din copilărie, care vă determină tiparele comportamentale de la maturitate în relațiile cu bărbații. Psihoterapeut cu experiență, autoarea vă arată căt de nocivă este această dependență relațională şi afectivă, propunându-vă un program de recuperare în zece paşi ce vă va vindeca de boala iubirii excesive. Învăţaţi cum să nu mai iubiți prea mult şi veți deveni o femeie sănătoasă, încrezătoare în sine şi fericită. (Litera)

Inteligenţa erotică – Esther Perel

Problemele care pot apărea în cadrul vieții sexuale a unui cuplu sunt diverse, de la dispariția acesteia, în urma nașterii unui copil, până la rutină, plictiseală și infidelitate. Autoarea, terapeut cu experiență în psihologia cuplurilor, ne atrage atenția că dragostea sigură și confortabilă poate intra în conflict cu pasiunea și că viața sexuală este mult mai complexă decât credem. (Curtea Veche)

Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson

Găseşti recenzia mea aici.

Cum să-ţi reinvetezi viaţa – Jeffrez E. Young, Janet S. Klosko

Autorii acestei cărți, celebri specialiși în psihoterapia cognitivă, te ajută să identifici cele 11 „capcane mentale” asociate cu diversele comportamente distructive și cu imaginea negativă de sine. Pe baza unor studii de caz, a unor chestionare de autoevaluare, dar mai ales a unor tehnici bazate pe controlul emoțiilor, gândurilor și comportamentelor, vei învăța cum să „spargi” ciclul reacțiilor autodistructive și cum să te bucuri de o viață împlinită, evitând „capcanele” vieții – de la sentimentul de abandon și de la dependență, până la excluderea socială, deprivarea emoțională, eșec și vulnerabilitate. (Editura Trei)

Cum să slăbeşti fără să-ţi fie foame – David Ludwig

Uită tot ce ai învăţat despre diete. În Cum slăbeşti fără să-ţi fie foame, cunoscutul endocrinolog David Ludwig explică de ce nu funcţionează dietele tradiţionale şi prezintă un nou plan revoluţionar care să te ajute să pierzi în greutate fără să îţi fie foame, îmbunătăţindu-ţi starea de sănătate şi simţindu-te mai bine.
Vreme de mai bine de două decenii, doctorul Ludwig s-a aflat în avangarda cercetărilor referitoare la controlul greutăţii. Studiile sale inovatoare arată că mâncatul în exces nu te îngraşă şi că tocmai procesul de îngrăşare te face să mănânci mai mult. Acest lucru se întâmplă pentru că celulele grase joacă un rol-cheie în a determina cât te îngraşi şi cât slăbeşti. Dietele sărace în grăsimi lucrează în defavoarea ta, făcând ca aceste celule să depoziteze mai multe calorii, lăsând prea puţine pentru restul corpului.(Litera)

10 paşi pentru a deveni un părinte(aproape) perfect – Mary Ellen Renna

Laudele în exces față de copilul „special” sau „extraordinar”, acceptarea replicilor sale obraznice ca semne de „inteligență” sau graba de a-i rezolva de îndată orice mică problemă – toate acestea îi vor face rău copilului ajuns la vârsta adultă, atrage atenția pediatra americană Mary Ellen Renna. Dar ce-ai putea face, în schimb, pentru a-i asigura celui mic instrumentele necesare pentru a se descurca în viață? De-a lungul celor 10 pași dedicați parentajului „aproape perfect”, cartea îi învață pe părinții din ziua de azi cum să-și recâștige autoritatea, cum să fie „profesori” și nu „prieteni” ai celor mici, precum și în ce fel să-și învețe copii că un comportament inadecvat va avea întotdeauna consecințe. Lăsați copiii să greșească, pentru a învăța cum să rezolve situațiile-problemă, aveți grijă ce fel de exemplu personal sunteți pentru ei și nu-i obligați să urmeze acea carieră pe care de fapt voi v-ați fi dorit-o – iată doar o parte dintre lucrurile pe care le poate face un părinte pentru a asigura un viitor fericit copilului său. (Editura Trei)

De ce bărbaţii au nevoie de sex, iar femeile de dragoste – Allan şi Barbara Pease

O carte ce dezvăluie adevărul despre bărbați şi femei, răspunzând, în acelaşi timp, la toate întrebările referitoare la sex şi dragoste!  (Curtea Veche)

De ce bărbaţii sunt neglijenţi, iar femeile mereu prevăzătoare – Allan şi Barbara Pease

Femeile sunt stresate de cumpărături, dar bărbaţii se descurcă foarte bine dacă sunt înarmaţi cu o listă detaliată. Femeile nu spun exact ce vor să facă bărbaţii, iar aceştia nu înţeleg limbajul indirect al partenerelor lor. Comunicarea în cuplu este un continuu vals, la care, dacă nu respectaţi paşii de dans, o să ajungeţi mereu să vă călcaţi pe picioare. Sau să vă cicăliţi. Sau, mai rău, să vă despărţiţi. Autorii consideră că secretul armoniei constă în împărţirea rezonabilă a responsabilităţilor în cuplu, în comunicare şi în înţelegerea reciprocă a partenerilor. (Curtea Veche)

Acasă nu te aude nimeni – Cara Aiken

Eşti proaspătă mămică, dar nu simţi acea bucurie pe care toată lumea spune că ar trebui s-o simţi atunci când îţi vezi sau îţi auzi bebeluşul? Din contră, eşti mai tot timpul iritată, tristă sau neliniştită? Îţi faci griji excesive legate de sănătatea copilului? S-a descoperit recent că una din zece noi mame suferă de depresie postnatală – o afecţiune încă subdiagnosticată, care afectează nu numai sănătatea psihică a mamei, ci şi viaţa de cuplu şi starea de bine şi dezvoltarea armonioasă a copilului. Adesea, aceste femei încearcă să-şi îndeplinească exemplar rolul de mamă şi se chinuie în tăcere, de teama stigmatului, cu gândul că lucrurile se vor ameliora. Însă, fără ajutor specializat, situaţia nu va face decât să se agraveze. În această carte, zece mame care au avut depresie postnatală, printre care şi autoarea, îşi împărtăşesc experienţele, contextul de viaţă şi modul în care au reuşit să iasă la lumină. Scrisă cu empatie, căutând soluţii şi nu vinovaţi, ea se adresează deopotrivă femeilor şi partenerilor acestora, ajutându-i să înţeleagă, să uşureze şi să trateze această tulburare. (Editura Trei)

 

Tu ce cărţi ne recomanzi?

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *