10 cărţi care te vor ajuta să îţi îmbunătăţeşti cultura generală

Dacă eşti frustrat că nu ştii atât de multe lucruri ca prietenii tăi sau că nu poţi să o dai în chestii mai ezoterice la o bere nu îţi face griji că te ajut eu. Ai aici o listă de cărţi care te vor ajuta să îţi îmbunătăţeşti semnificativ cunoştinţele. Sau ai Wikipedia. 

 

Filosofie – idei fundamentale

Dacă eşti interesat de filosofie sau vrei să înţelegi şi tu ce au vrut să spună tipi precum Kant, Schopenhauer sau Nietzsche atunci citeşte cartea asta. Sau măcar răsfoieşte-o ca să îţi faci o idee.

 

Psihologie – idei fundamentale

Vrei să înţelegi cum funcţionează psihologia sexului opus? Vrei să te înţelegi pe tine mai bine şi să ştii cum să treci peste momentele care nu îţi convin? Atunci citeşte cartea această sau măcar răsfoieşte-o ca să îţi faci o idee.

 

Ştiinţă – idei fundamentale

Exact aceleaşi lucruri ca la cărţile de mai sus. Dacă eşti interesat să îţi faci o idee despre evoluţia ştiinţei de-a lungul timpului ai această carte. Este un bun început.

 

Gândire rapidă, gândire lentă – Daniel Kahneman

Domnul ăsta a luat premiul Nobel în economie. Eh, asta nu îl face mai special dar sigur ştie el ceva legat de psihologia oamenilor de l-au premiat ăia. Cartea asta te va ajuta să înţelegi cum faci anumite erori de gândire, cum să înveţi să trăieşti cu ele şi cum să nu te înşele alte persoanele folosindu-se de aceste erori de gândire.

 

Despre toate, pe scurt – Bill Bryson

Domnul autor ne trece prin istoria universului şi ne spune câte puţin despre toate. Aşa îţi faci o idee despre ce însemnă Big Bang şi alte chestii des auzite dar rar înţelese.

 

Ce avem de câştigat de pe urma dezordinii – Nicholas Nassim Taleb

Stilul domnului Taleb de a scrie este unul diferit. Combină autobiografia cu istoria cu economia cu…ţi-ai făcut o idee despre ce vreau să spun. Citind o carte despre economie vei ajunge să afli lucruri din multe alte domenii. Că, deh, lucrurile nu sunt niciodată separate.

 

Biblia

Da, am pus Biblia. Poţi la fel de bine să citeşti şi Coranul sau Talmudul. Aceste cărţi au influenţat mare parte din ce există astăzi. Deci merită (măcar) înţelese şi meditat la mesajul lor.

 

Gödel, Escher, Bach: Brilianta Ghirlanda Eterna – Douglas R. Hofstadter

„În librării, GEB poate fi întâlnită pe rafturile celor mai diverse secţiuni, între care nu doar matematica, ştiinţe generale, filozofie si ştiinţe cognitive (ceea ce are sens), dar şi religie, ocultism sau Dumnezeu mai ştie ce. De ce e atât de greu de înţeles cu ce se ocupă această carte? Cu siguranţă nu e vorba doar de lungimea ei. Nu, lucrul acesta se datorează în parte faptului că GEB explorează, şi nu doar într-un mod superficial, un ansamblu atat de eterogen de subiecte – fugi şi canoane, logica si adevăr, geometrie, recursivitate, structuri sintactice, natura sensului, budismul zen, paradoxuri, creier şi minte, reducţionism si holism, colonii de furnici, reprezentări mentale şi concepte, traducere, computere si limbaje de programare, ADN, proteine, cod genetic, inteligenta artificiala, creativitate, constiinta şi liber arbitru – uneori chiar şi arta şi muzica, dintre toate lucrurile! –, încât multora li se pare imposibil să îi localizeze tema centrală.
GEB este o încercare foarte personală de a argumenta cum este posibil ca fiinţele animate să apară dintr-o materie inanimată. Ce este sinele şi cum poate apărea un sine din ceva la fel de lipsit de sine ca o piatră sau o baltă de noroi?“ (Douglas R. Hofstadter)

 

Teoria relativităţii pe înţelesul tutoror – Albert Eistein

Nu degeaba se foloseşte „Einstein” atunci când se doreşte remarcarea unei persoane geniale. Indiferent de unde vine remarca, ne-a fost indus Einstein a fost un geniu. Şi a fost. Judecând comparativ. Deci dacă doreşti să înţelegi cea mai faimoasă teorie a lui, citeşte-i cartea.

 

Scurtă istorie a timpului – Stephen Hawkins

În aceaşi categorie cu Einstein intră şi Hawkins. Este considerat un mare om de ştiinţă şi toate cele. Aceasta este cea mai faimoasă carte a lui şi explică cu subiect şi predicat care-i treaba cu Universul.

 

Tu ce cărţi care te fac „mai deştept” ai citit? Ai citit vreuna dintre cărţile de mai sus? 

 

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *