Recomandare : Concentrat – Cal Newport

concentrat-newport

Cal Newport este asistent universitar şi predă informatică la Universitatea Georgetown.  A introdus termenul de „muncă profundă” într-o serie de articole publicate pe blogul său, Study Hacks: Decoding Patterns of Succes. Locuieşte în Washington ,D.C., împreună cu soţia şi copiii lor. [1]

Cartea „Concentrat. Cum să prosperi prin muncă într-un spaţiu perturbator” nu aduce nimic nou în lumea succesului şi a oamenilor care au rezultate excelente în domeniul lor. Este o colecţie de descoperiri pe care autorul le-a făcut de-a lungul vieţii sale şi care i-a permis să găsească veriga comună împlicată în succesul majorităţii oamenilor de top, aceasta este „munca profundă”.

Acesta defineşte acesta „munca profundă”: activităţile profesionale îndeplinite într-o stare de concentrare lipsită de perturbări, care îţi împing capacităţile cognitive până la limită. Aceste eforturi creează o nouă valoare, îţi îmbunătăţesc abilitatea şi sunt greu de reprodus.  [2]

Bazându-se pe îmbunătăţile pe care acesta le-a văzut în propria viaţă şi a celor pe care i-a studiat, Newport ne oferă o serie de sfaturi şi tehnici care ne pot ajuta să împlementăm principiile muncii profunde în viaţa profesională şi personală.

Cartea este împărţită în două, Ideea şi Regulile.

În prima parte dezbate implicaţiile termenului de muncă profundă şi de ce acesta este necesar pentru a avea succes acum şi pe viitor.

În a doua parte ne prezintă sfaturi şi tehnici care te vor ajuta să introduci în viaţa profesională şi personală munca profundă.

Dacă vrei să primeşti săptămânal recomandări şi idei interesante introduce adresa mai jos. 😉


De obicei citesc cărţi de non-ficţiune pentru a găsi lucruri care au potenţialul să îmi îmbunătăţească viaţa. În această carte sunt destul de multe lucruri care pot fi aplicate. Am ales 3 pe care vreau să le aplic şi pe care ţi le recomand. Acestea sunt după cum urmează :

Ritualizaţi

Pentru a duce lucrurile la bun sfârşit şi a fi productiv ai nevoie de obiceiuri care să îţi susţină munca şi viaţa profesională. Autorul vorbesc despre cantitatea limitată de voinţă pe care o avem într-o zi dată şi cum să ne folosim de aceasta la maxim cu ajutorul ritualurilor şi obiceiurilor.

Fiecare persoană are preferinţele şi nevoile personale. Deci obiceiurile vor fi diferite de la persoană la persoană. Cal Newport ne invită ca atunci când ne construim ritualurile să avem trei lucruri în minte:

  • „unde veţi lucra şi cât timp”

Pentru a fi productiv este necesar să existe un loc unde vei lucra stabilit în prealabil şi o perioadă de timp în care vei munci. În acest loc şi pentru acea perioadă de timp vei lucra şi îţi vei lăsa mintea să se concentreze pe sarcina aleasă.

  • „cum veţi munci după ce vă apucaţi de lucru”

Pentru a-ţi proteja „câmpul sacru” pe care îl creezi vei impune anumite reguli. Spre exemplu, fără telefon, internet sau alte lucruri care te pot perturba. Dacă trebuie să scrii ceva poţi să impui un număr de cuvinte. Ceva care să te ajute să măsori şi să controlezi cum vei lucra.

  • „cum vă veţi susţine munca”

Din experienţă personală pot să spun că îmi vine greu să muncesc dacă sunt flămând, dacă îmi este sete sau nu sunt odihnit. Putem să omitem uşor acest lucruri dar ele sunt necesare pentru a ne dezvolta capacitatea de a munci profund.

Cele 4 imperative ale execuţiei

  • „concentraţi-vă asupra lucrurilor arzătoare”

În general, oamenii cred că este nevoie să munceşti mai mult ca să ai succes într-un domeniu dat. Acest lucru are validitatea lui însă devine toxic atunci când lucrurile sunt duse la extrem. În aceast „hustle hard economy”, Newport ne propune să ne concentrăm doar pe câteva obiective foarte importante.

  • „ţineţi cont de parametrii anticipativi”

După ce ai indentificat obiectivul ai doi parametrii de care să ţii cont, retroactivi şi anticipativi. Cei retroactivi sunt lucruri pe care încerci să îl îmbunătăţeşti. Exemplu: perfomanţa şcoalară.

Dacă te concentrezi pe aceştia nu o să îţi atingi obiectivul, adică nu o să îţi îmbunătăţeşti performanţa şcoalară obsedând asupra performanţei şcolare. Parametrii retroactivi măsoară succesul.

Parametrii anticipativi sunt noile comportamente care vor genera succesul măsurat de cei retroactivi. Exemplu: orele investite în studiat, cărţile citite, cuvintele scrise, termenii noi învăţaţi, etc.

Astfel, te asiguri că zilnic lucrezi la obiectivul tău lucrând la obiceiurile tale.. Exemplu: îţi propui să studiezi 3 ore zilnic. Asta te ajută îţi atingi succesul.

  • „nu uitaţi să ţineţi scorul”

Crează un loc unde să îţi notezi cât ai lucrat într-o zi legat de obiectivul tău.

De obicei când se ţine evidenţa a ceva lucrezi altfel şi priveşti lucrurile dintr-o perspectivă diferită.  Eşti mai concentrat şi mai dornic să păstrezi un ritm şi să investeşti mai multă energie.

  • „creaţi o cadenţă a responsabilităţii”

Acest lucru poate fi făcut prin:

  • Bilanţ săptămânal
  • Plan pentru următoarea săptămână de lucru

Luaţi pauze de la perturbări

Internetul este cel mai mare perturbator al zilelor noastre. Putem să stăm ore în şir pe internet fără să realizăm. Astfel, acesta devine şi o problemă în lupta pentru atenţie.

Din acest motiv este necesar să programezi momentele din zi în care poţi să foloseşti internetul. Vei găsi o grămadă de motive pentru care este important să îl foloseşti dar încearcă să te ţii de programul pe care l-ai creat. În acest mod îţi fortifici concentrarea şi capacitatea de a munci profund.

Cartea o găseşti pe ElefantLibris sau de la Diverta (eu de acolo am luat-o).

 

După cum am spus, Cal Newport nu adus ceva nou cu această carte. Meritul său este că a pus în acelaşi loc o serie de informaţii şi resurse necesare celor care doresc să performezi în domeniul ales.

Din acest motiv există o mulţime de referinţe şi trimiteri la alte cărţi şi lucrări.

Aici sunt trei cărţi care mi se par interesante şi pe care le-am descoperit în acestă carte.

 

[1] Cal Newport, Concentrat: Cum să prosperi prin muncă profundă într-un mediu perturbator, Editura Publica, 2016, coperta de început

[2] Cal Newport, Concentrat: Cum să prosperi prin muncă profundă într-un mediu perturbator, Editura Publica, 2016,pp. 8-9

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *