Cele mai bune 13 carti clasice pe care să le citeşti

carti-clasice


Cărţile clasice sunt încă o sursă de inspiraţie şi de descoperit inteligenţa secolelor trecute. Suntem foarte norocoşi să avem acces la asemenea opere.

Trăim vremuri de tranziţie şi trebuie să profităm de deschiderea tot mai mare şi să alegem la ce influenţe ne supunem.

Cărţile clasice sunt prieteni de nedăjde care îţi pot umple viaţa de multe lucruri interesante.

 

Hamlet de William Shakespeare

Despre ce este vorba: Una dintre cele mai celebre piese de teatru din istoria literaturii universale. Hamlet este prinţul Danemarcei şi, din punctul meu de vedere, un tip foarte indecis şi cu mult timp la dispoziţie.

Punctul culminant al piese este desigur monologul personajului principal. Shakespeare a suprins extraordinar frământările psihologice ale personajelor şi a mai făcut dialogul să aibă şi o muzicalitate aparte.

Este o lectură obligatorie pentru cineva care vrea să înţeleagă literatura universală şi începuturile ei.

 

Cei trei muschetari de Alexandre Dumas

Despre ce este vorba: Mi-a plăcut foarte mult cartea aceasta şi mă bucur că am citit-o înainte să văd vreun film inspirat din ea.

Are tot ce-i trebuie unei cărţi de aventuri şi poate fi citită la orice vârstă.

O recomand celor care vor să afle povestea completă a celor trei patru muschetari.

Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas

Despre ce este vorba: Aceasta este cartea mea preferată de ficţiune. O poveste complexă şi plină de neprevăzut. Domnul conte ne poartă prin călătorii imaginare în toate colţurile lumii şi ne demonstrează că inima este mai puternică decât nevoia de răzbunare.

O lectură care face toţi banii. Mărturisesc că am citit cartea de 2 ori şi parcurg câteodată pasajele preferate.

Marile speranţe de Charles Dickens

Despre ce este vorba: Cartea ne spune povestea unui copil care ajunge să aibă o condiţie materială şi socială mult mai bună decât i-a fost sortită datorită unui om misterios.

O poveste captivantă şi cu un final neaşteptat.

Roşu şi negru de Stendhal

Despre ce este vorba:Poate să fie câteodată destul de plictisitor cu scrie Stendhal dar merită să suporţi monotonia lui deoarece are nişte izbucniri de geniu.

Un roman psihologic destul de întis care te va purta prin viaţa mai multor familii. Şi cum spunea Tolstoi la începutul Annei Karenina: „Toate familiile fericite seamănă unele cu altele. Fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei.”

Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde

Despre ce este vorba: Singurul roman al lui Oscar Wilde face cât 100. Cu ajutorul unui tablou şi al unei dorinţe devenite realitate, scriitorul suprinde evoluţia unui tânăr de la puritate la crimă.

Oscar Wilde ne demonstrează încă o dată caracterul nestatornic şi fragil al oamenilor şi cum suntem influenţaţi de ceilalţi.

Arta războiului de Sun Tzu

Despre ce este vorba: Vei găsi în această carte o mulţime de învăţăminte trase de Sun Tzu pe câmpul de luptă.

Chiar dacă a fost scrisă acum mult timp încă îşi păstrează actualitatea. Ca orice carte cu adevărat valoroasă ne învaţă cât de important este războiul şi cum să ne comportăm în timpul lui sau când suntem pe pace.

Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

Despre ce este vorba: Am citit cartea acum un an şi mi-a oferit o nouă imagine asupra vieţii şi cum poate fi ea trăită. Alexis Zorba este un roman amuzant şi plin de viaţă, plin de scene care ne pun pe gânduri şi ne fac să ne analizăm propria viaţă.

Mizerabilii de Victor Hugo

Despre ce este vorba: Probabil cel mai cunoscut şi popular roman al lui Victor Hugo. În el vei găsi o lume înspirată din viaţa francezilor după războaiele napoleoniene.

Nedreptatea şi justiţia, frumuseţea şi urâtul, iubirea şi ura sinceră fac toate casă bună în această capodoperă.

Suferinţele tânărului Werther de Goethe

Despre ce este vorba: Această carte a produs la vremea când a fost publicată o serie de sinucideri. Deci trebuie să fie ceva în ea care să impresioneze.

Nu rata ocazia de a o citi. Goethe pictează suferinţa prin cuvinte ca nimeni altul.

Anna Karenina de Lev Tolstoi

Despre ce este vorba: Anna Karenina este femeia care şi-a urmat inima şi a plătit preţul pentru această nesocotinţă. Şi acum sunt nehotărât dacă să îmi fie milă de ea sau să o susţin.

Citeşte şi tu cartea şi vezi ce părere îţi lasă.

Război şi pace de Lev Tolstoi

Despre ce este vorba: Viaţa aristocraţilor din Rusia la începutul secolulul al 19 nu putea fi oglindită mai bine  decât a făcut-o Tolstoi în super romanul lui „Război şi pace”.

Te avertizez că are peste 1000 de pagini şi o poveste foarte complexă care te va ţine captiva complet.

Personajul meu preferat este Pierre. Ca să fie totul clar.

De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger

Despre ce este vorba: Am râs foarte mult când am citit cartea asta. Nu mi s-a părut extraordinară fiindcă nu este pe gustul meu dar asta nu o face mai puţin demnă de citit.

O carte care îşi merită popularitatea şi un personaj principal, Holden Caulfield, care se face remarcat de la primele cuvinte.

 

Dacă vrei să râzi, să plângi, să te înduioşezi sau doar să petreci  timp de calitate citind îţi recomand să le dai o şansă cărţilor de mai sus.

Vei descoperi o mulţime de lucruri interesante în aceste cărţi minunate.

Ai citit vreo cartea din cele de mai sus? Pe care ai în plan să o citeşti/reciteşti?

Similar Posts: