Ce am mai citit #1

ce-am-citit

Cum nu am  timp să fac recenzii la tot ce citesc o vă delectez cu citate din carţile interesante pe care le-am lecturat recent. 😉

 

La sud de graniţă, la vest de soare – Haruki Murakami

Gen: Bildungsroman combinat cu dragoste

Citate:

Nu ştiu cât sunt de fericit, dar ştiu cel puţin că nu sunt nefericit şi nu sunt singur. Am tăcut puţin şi am adăugat: Există momente când îmi dau seama că cele mai fericite clipe din viaţa mea au fost cele petrecute cu tine, în camera de zi, când ascultam muzică. (Pg. 109)

Am două baruri, dar uneori le consider ca pe nişte locuri fictive, inventate de mine, adevărate castele de nisip. Plantez o floare ici, una colo, mai fac o arteziană, acord multă atenţie detaliilor ca să pară totul real. Lumea intră, bea, ascultă muzică, stă de vorbă, pleacă acasă. Ştii de ce cheltuiesc o grămadă de bani ca să vină aici să bea ceva? Pentru că într-o mare măsură toată lumea caută cam acelaşi lucru – un peisaj imaginar, construit cu grijă, castele de nisip şi un colţişor construit pentru fiecare suflet în parte. (Pg. 122)

În timp ce o ţineam în braţe, mi-am amintit brusc de tentativa de sinucidere despre care îmi vorbise tatăl ei. „Eram sigur că nu o să mai trăiască.” Dacă se întâmpla ceva rău atunci, eu nu aş mai fi ţinut-o acum în braţe. I-am atins uşor umărul, părul, sânii. Erau reali – calzi şi moi. Simţeam viaţa din trupul ei vibrându-mi în palmă. Nimeni nu poate şti cât durează viaţa. Tot ce are formă dispare într-o clipă. Yukiko. Camera în care suntem noi acum. Pereţii, tavanul, această fereastră. Toate ar putea dispărea fără să prindem de veste. Mi-am amintit brusc de Izumi. Probabil cum a rănit-o acel bărbat pe Yukiko, am rănit-o şi eu pe Izumi. Yukiko a avut apoi norocul să mă întâlnească pe mine, dar Izumi a rămas probabil singură. ( Pg. 159)

Când mă uit la tine, am uneori impresia că văd o stea îndepărtată, am zis eu. Este strălucitoare, e adevărat, dar lumina ei a fost trimisă cu zeci de mii de ani în urmă şi probabil că acum nu mai există. Şi totuşi mi se pare mai reală decât orice altceva pe lumea aceasta. (Pg. 196)

Te uiţi la soare cum răsare în fiecare zi, traversează cerul, apune şi ceva din interiorul tău se rupe şi dispare. Arunci plugul şi, cu capul gol de orice gând, o iei spre apus. Te îndrepţi spre un teren care se află la vest de soare. Mergi şi mergi de parcă ai fi nebun, zi de zi, fără să bei sau să mănânci, până te prăbuşeşti şi mori. Aceasta este isteria siberiană. (Pg. 204)

 

Fenomenul Piteşti – Virgil Ierunca

Gen: Istoria comunismului

Citate:

Sunt tirani care nu pot vedea ucigându-se o muscă, sunt călăi extrem de sensibili. Hitler nu suporta vederea sângelui, iar unii comandanţi de lagăr nazişti, după ce-i trimiteau pe deţinuţi la gazare sau îi îngropau de vii, se întorceau în baraca lor şi cântau Mozart. Cea mai mare parte dintre călăi şi tirani sunt soţi exemplari şi părinţi iubitori. Alături de ei deci, alături de comandanţi, anchetatori, schingiuitorii Arhipelagului Gulag descrişi de Soljeniţîn, trebuie pus, pe aceaşi listă a abjecţiei şi demoniei, şi Ţurcanu. Fără a uită însă o clipă că nu a fost decât un executant şi că, de fapt, o dată cu condamnarea lui, procesul „fenomenul Piteşti” nu s-a încheiat. De fapt, adevăratul proces al reeducării de la Piteşti n-a avut încă loc şi nu va avea atâta vreme cât nu va fi putea implicată răspunderea Partidului Comunist Român, cât nu va fi chemat la bara acuzării adevăratul vinovat: regimul comunist din România. ( Pg. 76)

 

Ţara mea – Emil Cioran

Gen: Memorii/Jurnal

Citate:

O iubeam pentru că nu putea răspunde aşteptărilor mele. (Pg. 22)

 

Alte cărţi în care nu am subliniat mai nimic fiindcă ar fi trebuit să subliniez cam tot:

Declaraţie de dragoste – Gabriel Liiceanu

Călătoria către sine – Irvin Yalom (urmează o recenzie)

 

Spor la citit şi fiţi fericiţi, sănătoşi şi iubiţi!

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *