17 cărţi care te vor ajuta să înţelegi ştiinţa mai uşor

carti-stiinta

Ştiinţa a evoluat foarte mult în ultimele decenii. Enorm de mult dacă ne uităm mai atent. Şi a devenit tot mai greu de înţeles pentru „mireni”. Ca să putem înţelege mai bine în ce direcţie se îndreaptă ştiinţa şi să ne dăm cu părerea mai informat am adunat o listă de 17 cărţi care te vor ajuta.

Sunt din diferite domenii, de la fizică cuantică la psihologie comportamentală, dar sunt uşor de citit şi destul de populare.

Aceste sunt cele 17 cărţi care te vor ajuta să înţelegi ştiinţa mai uşor:

 

 1. Cosmos – Carl Sagan

„Cosmos” este una dintre cele mai vândute cărţi de popularizare a ştiinţei din istorie. Autorul ne dezvăluie cu o scriitură clară călătoria Planetei albastre şi a organismelor inteligente care o populează.

 

 1. O scurtă istoria a timpului – Stephen Hawking

Cartea care l-a făcut pe Stephen Hawking foarte cunoscut şi l-a adus în atenţia publicului larg nu doar ca un cercetător remarcabil ci şi care un scriitor captivant. Acesta încearcă să găsească de-al lungul cărţi răspunsuri la întrebări precum „Cum s-a născut universul?, Este timpul reversibil? Este spaţiul cosmic nemărginit?”.

 

 1. Unu, doi, trei…infinit – George Gamow

Cartea fizicianului teoretician George Gamow tratează subiecte complexe precum teoria numerelor, spaţiu-timp, relativitate,chimie atomică,fizică nucleară,genetică şi cosmologie. Toate aceste concepte sunt explicate pe înţelesul unui copil de clasă gimnazială.

 

 1. Universul elegant – Brian Greene

„Universul elegant” prezintă o descriere sistematică, limpede şi intuitivă a teoriei corzilor. Teoria care ţinteşte să unească cele două cosmosul, macro şi micro, şi să găsească legile care le guvernează pe ambele.

 

 1. Şase lecţii uşoare – Richard Feymnan

Richard Feynman a ţinut la începutul anilor 1960 un curs introductiv de fizică pentru studenţii de la Caltech. Acest curs avea să devină ulterior o carte şi să fie republicată în multe ediţii. Este începutul perfect pentru cine doreşte să înţeleagă bazele fizicii şi să nu îl doară capul în acest proces.

 

 1. Fizica imposibilului – Michio Kaku

Michio Kaku clasifică tehnologiile care ar putea şi descoperite de următoarele generaţii. Nu se opreşte aici şi ne demonstrează într-un mod captivant dacă este posibil aşa ceva sau ne putem aştepta să se inventeze tehnologia respectivă.  Va fi o lectură captivantă pentru oricine interesat de lumea ştiinţifico-fantastică.

 

 1. Îmblânzirea infinitului. Povestea matematicii – Ian Stewart

Ian Stewart spune povestea celei mai abstracte dintre ştiinţe, matematica. Acesta ne arată cum ne influenţează viaţă şi cum o putem folosi să înţelegem viaţa mai bine şi să o trăim mai natural.

 

 1. Escher. Bach: Brilianta ghirlandă eternă – Douglas R. Hofstadter

„În librării, GEB poate fi întâlnită pe rafturile celor mai diverse secţiuni, între care nu doar matematica, ştiinţe generale, filozofie si ştiinţe cognitive (ceea ce are sens), dar şi religie, ocultism sau Dumnezeu mai ştie ce. De ce e atât de greu de înţeles cu ce se ocupă această carte? Cu siguranţă nu e vorba doar de lungimea ei. Nu, lucrul acesta se datorează în parte faptului că GEB explorează, şi nu doar într-un mod superficial, un ansamblu atat de eterogen de subiecte – fugi şi canoane, logica si adevăr, geometrie, recursivitate, structuri sintactice, natura sensului, budismul zen, paradoxuri, creier şi minte, reducţionism si holism, colonii de furnici, reprezentări mentale şi concepte, traducere, computere si limbaje de programare, ADN, proteine, cod genetic, inteligenta artificiala, creativitate, constiinta şi liber arbitru – uneori chiar şi arta şi muzica, dintre toate lucrurile! –, încât multora li se pare imposibil să îi localizeze tema centrală.
GEB este o încercare foarte personală de a argumenta cum este posibil ca fiinţele animate să apară dintr-o materie inanimată. Ce este sinele şi cum poate apărea un sine din ceva la fel de lipsit de sine ca o piatră sau o baltă de noroi?“ (Douglas R. Hofstadter)

 

 1. Despre natura umană – Edward O. Wilson

„De două ori câştigător al Premiului Pulitzer, Wilson este un scriitor cu o eleganţă pentru care nu face nici un efort şi o concizie plină de stil, iar aceasta este una dintre cele mai reuşite şi mai importante dintre cărţile sale. […] O lucrare seminală, remarcabil scrisă.” – Robin McKie (The Observer)

 

 1. Gena egoistă – Richard Dawkins

„Cad cu seriozitate pe gânduri atunci când îmi dau seama de faptul că am trăit aproape jumătate din viaţa mea cu Gena egoistă – însoţiti la bine şi la rău. De-a lungul anilor, pe măsură ce-a apărut fiecare dintre cele şapte cărţi pe care le-am scris ulterior, editorii m-au trimis prin lume în turnee de promovare. Publicul reacţionează faţă de noua carte, oricare ar fi, cu încântător entuziasm, aplaudă politicos şi pune întrebări inteligente. După care oamenii stau la rând să cumpere, cerându-mi un autograf pe … Gena egoistă.“ – Richard Dawkins

 

 1. Ochiul minţii. Cum se vede lumea când vederea dă greş – Oliver Sacks

Doctorul Oliver Sacks ne prezintă în cartea sa cât de fragil şi complex este organul văzului şi de ce resurse incredibile dau dovadă oamenii care sunt privaţi de acest simţ peste noapte.  Autorul descrie diferite cazuri pe care le-a întâlnit şi ajunge la a se analiza pe sine în „lupta” cu cancerul ocular.

 

 1. Gândire rapidă, gândire lentă – Daniel Kahnemnan

Laureatului premiului Nobel pentru economie, Daniel Kahneman, ne prezintă în cartea sa cele două sisteme după care funcţionează mintea noastră. Unul este mai rapid, intuitiv şi emoţional, celălalt este mai lent, deliberativ şi logic. Acestea produc rezultate fantastice dar sunt predispuse şi la anumite erori. Cartea aceasta te va ajuta să înţelegi mai bine lumea din jur şi, desigur, pe tine.

 

 1. Incerto – Nicholas Nassim Taleb

Incerto este denumirea pe care autorul americano-libanez a decis să o ofere celor patru cărţi ale sale: Fooled by randomeness, Patul lui Procust, Lebăda neagră şi Antifragil. Acestea analizează impredictibilul şi cum îl putem folosi să avem o viaţă mai funcţională într-o lume care fuge tot mai mult spre nefuncţional.

 

 1. Teoria relativităţii pe înţelesul tuturor – Albert Einstein

„Scopul acestei mici cărţi este de a înlesni înţelegerea cât mai exactă a teoriei relativităţii pentru cei care se interesează din perspectiva general-ştiinţifica, filozofică, de teorie, dar nu stăpânesc aparatul matematic al fizicii teoretice.“ – Albert Einstein

 

 1. De la bacterii la om. Evoluţia lumii vii – Ernst Mayr

Ernst Mayr ne oferă călătoria vieţii pe pământ, de la începuturile ei fragile până la apariţia primelor mamifere şi apoi a omului. Acesta dezbate mai multe teorii în cartea sa şi aduce argumente care să creioneze un anumit parcurs al evoluţiei vieţii pe pâmânt pe înţelesul tuturor.

 

 1. Viruşi, arme şi oţel. Soarta societăţilor umane– Jared Diamond

New York Times bestseller şi câştigătoare a premiului Pullitzer, cartea ne oferă o perspectivă interesantă asupra întrebărilor precum: „De ce au ajuns americanii în America şi nu amerindienii în Europa? Cum au ajuns oamenii în locuri izolate – ca Insula Pastelui sau Papua Noua Guinee – şi cum şi-au dezvoltat acolo civilizaşii care ne apar astăzi primitive şi magnifice în acelaşi timp? Cum au reuşit agricultorii să înlocuiască vânători-culegătorii, şi de ce nu s-a întâmplat acest lucru peste tot şi în acelaşi timp? Cum se face că scrisul a constituit una dintre cele mai puternice arme ale civilizaşiilor care s-au impus asupra celorlalte?”

 

 1. Iraţional în mod previzibil – Dan Ariely

„Suntem cu toţii mult mai puţin raţionali decât presupune teoria economică standard. În plus, aceste manifestări iraţionale de care noi dăm dovadă nu sunt nici întâmplătoare, nici absurde. Ele sunt sistematice şi, din moment ce le repetăm iar şi iar, sunt previzibile.

Prin urmare, nu vi s-ar părea logic să modificăm teoria economică standard, s-o scoatem din spaţiul psihologiei naive (care adesea pică proba gândirii raţionale, a introspecţiei şi – cel mai important – a unei atente examinări empirice)?

Exact acesta este lucrul pe care încearcă să-l realizeze domeniul în formare al economiei comportamentale – precum şi cartea de faţă, ca mică parte din acest demers.“ – Dan Ariely

 

Ce carte ai citit din această listă? Care sunt cele pe care le recomanzi? 🙂

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *