13 cărţi despre război pe care ţi le recomand

carti-razboi

Războiul este o mare parte din istoria oamenilor. De multe ori se face cel mai uşor referire la o perioadă istorică prin intermediul războielor care au avut loc atunci. Spre exemple, perioada de început de secol 19 este marcată de războaiele napoleoniene. Deoarece războiul este atât de prezent în viaţa oamenilor s-au scris multe cărţi pe acestă temă. Eu am selectat 13 cărţi despre război pe care ţi le recomand şi am construit acest articol.

Acestea sunt cele 13 cărţi despre război pe care ţi le recomand:

 

 1. Război şi pace – Lev Tolstoi(GRATIS)

„Război şi pace” este una dintre cele mai bune cărţi scrise în istorie. Este despre război şi efectele pe care le au asupra acelor implicaţi. Acţiunea se întâmplă înainte şi în timpul invadării armatei lui Napoleon a Rusiei imperiale. Este o carte destul de groasă, având mai bine de 1000 de pagini.

 

 1. Arta războiului – Sun Tzu(GRATIS)

„Arta războiului” este o mică culegere de gânduri ale generalului chinez Sun Tzu. Este scrisă în secolul al 6 lea î. Hr şi are în total 13 capitole. Subiectul principal este războiul şi cum poate un general să îşi asigure victoria în diferite contexte.

 

 1. Nimic nou pe frontul de vest – Erich Maria Remarque

„Nimic nou pe frontul de vest” este o carte care pledează antirăzboi. În ea găsim relatările autorului despre evenimentele din Primul război mondial la care a participat ca soldat.

 

 1. Adio, arme – Ernest Hemingway

Cartea se concentrează pe viaţa locotenentului Henry trimis pe frontul italian în primul război mondial. Acesta începe o relaţie amoroasă cu sora medicală englezoaică Catherine Barkley. Deşi la început nu consideră că este ceva serios între ei în cele din urmă acesta dezertează ca să fie împreună cu ea.

 

 1. Abatorul cinci – Kurt Vonnegut

Pretextul cărţii este bombardamentul oraşului Dresden din 1945. Iar în paginile ce urmează ne demonstrează absurditatea războiului prin vocea personajului principal Billy Pilgrim.

 

 1. Austerlitz – W.G. Sebald

„Austerlitz” nu ne oferă lucrurile obişnuite din război – luptele, bombardamentele, morţile violente – ci urmările lui. Jacques Austerlitz este un arhitect de succes care reuşeşte să părăsească Cehosclovacia înainte începerii celui de-al doilea război mondial. Acestea încearcă să se împace cu soarta părinţilor săi. Cartea tratează teme precum pierderea, amintirile şi speranţa.

 

 1. Pe aripile vântului – Margaret Mitchell

Ca şi cartea de la punctul 6, Austerlitz, romanul „Pe aripile vântului” tratează urmările războiului. Mai precis ne arată pe cele ale războiului civil american.

 

 1. Doctor Zhivago – Boris Pasternak

„Doctor Zhivago” tratează modalităţile prin care perioada turbulentă din Rusia începutului de secol 19 până la cel de-al doilea război mondial afectează viaţa persoanjelor prezentate. Este o carte care nu tratează războiul ci efectele acestuia.

 

 1. Hoţul de cărţi – Markus Zusak

Este anul 1939 şi Liesel Meminger şi fratele ei sunt trimişi de către mama lor să locuiască cu o familie socială  în afara oraşului Munchen. Fetiţa reuşeşte să ajungă la destinaţie dar fratele ei moare pe drum. Aici intră în peisaj Moarte şi povestea este spună din perspectivă inedită a acestei entităţi.

O carte care descrie situaţia a tutoror implicaţi în cel de al doilea război mondial indiferent de partea cui sunt. Şi se foloseşte de cărţi ca principal catalizator al poveştii.

 

 1. Vânătorii de zmeie –  Khaled Hosseini

Cartea „Vânătorii de zmeie” ne spune prin intermediul a doi prieteni, Amir şi Hassan, povestea evenimentelor din invazia sovietică a Afghanistanului din 1979, conflictul ce a urmat şi ridicarea mişcării talibane. Morala cărţi este că, deşi, războiul se schimbă în timp, rezultatele acestuia rămân la fel.

 

 1. Legiunea blestemaţilor – Sven Hassel

„Legiune a blestemaţilor” ne prezintă experienţele lui Sven(autorul cărţii) în trecerea sa prin lagărele naziste create de al treilea Reich şi cele avute în calitate de ofiţer în armata rusă pe frontul de est.

 

 1. Catch-22 – Joseph Heller

Romanul ne descrie,făcând trecerea de la umor la teroare, evenimentele care s-au întâmplat la o bază militară americană fictivă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Protagonistul poveştii este Yossarian, un erou neobişnuit, care doreşte să supravieţuiască cu orice preţ războiului.

 

 1. Viruşi, arme şi oţel. Soarta societăţilor umane – Jared Diamond

New York Times bestseller şi câştigătoare a premiului Pullitzer, cartea ne oferă o perspectivă interesantă asupra întrebărilor precum: „De ce au ajuns americanii în America şi nu amerindienii în Europa? Cum au ajuns oamenii în locuri izolate – ca Insula Pastelui sau Papua Noua Guinee – şi cum şi-au dezvoltat acolo civilizaşii care ne apar astăzi primitive şi magnifice în acelaşi timp? Cum au reuşit agricultorii să înlocuiască vânători-culegătorii, şi de ce nu s-a întâmplat acest lucru peste tot şi în acelaşi timp? Cum se face că scrisul a constituit una dintre cele mai puternice arme ale civilizaşiilor care s-au impus asupra celorlalte?”

 

Tu ce cărţi despre război ai citit? Ce părere ai despre cele de mai sus? 🙂

 

 

Similar Posts:

3 Replies to “13 cărţi despre război pe care ţi le recomand”

 1. Foarte buna selectia! As mai adauga:
  De neinvins -romanul Laurei Hillenbrand,
  Donul linistit – Mihail Solohov
  Viata si destin – Vasili Grossman
  Pana la capatul pamantului- David Grossman
  Imperiul soarelui- JG Ballard
  minunate! capodopere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *