17 cărţi de ficţiune de citit neapărat

carti-online

Deşi acum citesc în principal cărţi de non-ficţiune, cele de ficţiune înseamnă o parte mare a carierei mele de cititor. Fără ele nu aş fi unde sunt acum şi nu aş fi persoana care sunt acum.

Acest articol vrea să fie un ajutor pentru cei care doresc să descopere adevărate comori literare şi să devină persoane mai bune.

 

Cele 17 recomandări ale mele sunt:

 

Fight Club de Chuck Palahniuk

Despre ce este vorba: Este povestea unui tip care suferă de insomnie şi este foarte nefericit cu viaţa lui. Apoi apar persoane noi în viaţa lui şi se trezeşte într-un final pe acoperisul unei clădiri foarte înalte cu un pistol în gură,la propriu, gata să sară în aer din  clipă în clipă.

O carte plină de învăţăminte şi de înţelepciune.Te avertizez  că stilul lui Palahniuk de a scrie este mai diferit.

Hoţul de cărţi de Markus Zusak

Despre ce este vorba: A început al doilea război mondial şi moarte are mai multă treabă decât niciodată. Totuşi găseşte timp să ne spună povestea unei mici nemţoaice care ajunge la o familie adoptivă şi trăieşti lucruri pe care şi le va reaminti toată viaţa.

Am avut dubii în privinţa acestei cărţi dar după ce am citit-o m-am convins că este o cartea foarte  bine scrisă.

Veronika se hotărăşte să moară de Paulo Coelho

Despre ce este vorba: O tânără pe nume Veronika nu reuşeşte să găsească un motiv pentru a trăi. Are tot cei trebuie pentru a se simţi împlinită însă ceva lipseşte. După ce încearcă să se sinucidă şi ajunge la un spital de boli mintale, ea află că nu mai are mult de trăit şi că ar trebui să se pregătească. Dar acum pare că nu vrea să moară şi trece prin câteva evenimente care îi vor schimba viaţa pentru totdeauna.

Mizerabilii de Victor Hugo

Despre ce este vorba: Victor Hugo ne spune povestea mai multor personaje care au trăit în secolul al 19. Povestea este complexă şi cuprinde o paletă largă de evenimente, sentimente şi răsturnări de situaţie.O carte pe care trebuie să o  reciteşti pentru a o înţelege pe deplin.

Codul lui Da Vinci de Dan Brown

Despre ce este vorba: Dan Brown a şocat lumea creştină cu această carte, în care afirmă că Iisus a fost soţul Mariei Magdalena.Povestea este împletită cu ficţiune şi realitate pentru a rezulta un roman de aventuri foarte bine închegat şi cu personaje care ies în evidenţă.

Alexis Zorba de Nikos Kazantzakis

Despre ce este vorba: Plăcerea de a trăi este la Zorba satisfăcută prin simţuri şi asta îl face să pară un animal neîmblânzit.

Cu o istorie foarte interesantă în spate, personajul nostru principal ne aduce aminte că viaţa este frumoasă atunci când munceşti din greu şi dansezi ca un nebun.

Pădurea norvegiană de Haruki Murakami

Despre ce este vorba: Japonezii sunt foarte ciudaţi. Şi cel mai bine a fost suprins această ciudăţenie a lor în pseudo-povestea de dragoste a lui Haruki Murakami. În ea avem de toate: marele Gatsby, scene sexuale, suicid, nebunie, speranţă.Cartea trece de la un sentiment puternic la altul cu o măiestrie unde mai rar întâlneşti.

Portretul lui Dorian Grey de Oscar Wilde

Despre  ce este vorba: Frumuseţea are preţul ei. În acest caz, preţul este chiar sufletul posesorului. Dorian Grey este ilustrat de Oscar Wilde în toate ipostazele pe care le are un decadent. Finalul fiind unul pe măsură.

De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger

Despre ce este vorba: Stilul de a scrie a lui Salinger îmi aduce aminte puţin de Bukowski. Dar un Bukowski mai sărac în înjurături şi scene sexuale. Se aseamănă prin modul de a te face să râzi de la primele cuvinte.O carte care are meritele ei şi care te va bine dispune.

Alchimistul de Paulo Coelho

Despre ce este vorba: La început, omul caută răspunsurile în afară ca mai apoi să le găsească în sinea lui.„Alchimistul” este povestea unui cioban care urmăreşte o comoară ca mai apoi să afle că a purtat-o tot timpul cu el.

American Psycho de Bret Eston Ellis

Despre ce este vorba: Nu recomand această carte celor slabi de înger sau care nu sunt interesaţi de haine.

Îţi poţi crea o educaţie vestimentară doar citind atent această carte. Apoi mai adaugi şi nişte nebunie şi ai devenit un american psycho.

Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu

Despre ce este vorba: Cartea este înspirată din viaţa lui Liviu Rebreanu. Ea ne prezintă povestea lui Apostol Bologa şi cum ajunge el să parcurgă drumul de la călău la victimă.Recomand toate romanele lui Rebreanu ca lectură obligatorie dacă vrei să înţelegi evoluţia literaturii româneşti şi scurta istorie a noastră.

Zece negri mititei de Agatha Christie

Despre ce este vorba: Ce ai crede dacă ai găsi pe o insulă o grămadă de cadavre şi niciun făptaş. Cine ar fi putut să o facă? Şi de ce?Această micuţă carte are tot ce-i trebuie unui roman poliţist pentru a te ţine captivat până la ultima pagină. Dar să nu trişezi. 🙂

Război şi pace de Lev Tolstoi

Despre ce este vorba: Pregăteşte-te să porneşti într-o călătorie prin inima aristocraţiei ruse în timpul războielor napoleoniene.Vei da peste dragoste neîmpărtăşită, ură înăbuşită, răsturnări de situaţie, masonerie, război, moarte şi un final destul de interesant.Asta dacă ai răbdarea necesară să parcurgi cele peste 1000 de pagini.

Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas

Despre ce este vorba: Imaginează-ţi că eşti la nunta ta şi toţi  cei dragi îţi sunt alături. Apoi vine poliţia şi te arestează şi te aruncă în cea mai întunecată temniţă la doar câţiva km de casa ta.Nu ştii de ce s-a întâmplat asta şi vei sta acolo 14 ani de zile.Cum te-ar face asta să te simţi? Ai căuta răzbunare?

Citeşte această carte  ca să afli ce a făcut Edmond Dantes în situaţia de mai sus.

Marile Speranţe de Charles Dickens

Despre ce este vorba: Viaţa lui Pip nu a fost niciodată pentru strălucită. Singura lui consolare este soţul surorii lui care-i mai îndulceşte amarul existenţei.Până  când o serie de evenimente îl fac să creadă că i-a pus Dumnezeu mâna în cap. Şi ca orice copil îşi pierde acel cap şi începe să îşi schimbe părerea despre vechiile lui obieceiuri şi cunoştinţe.

Însă adevărul  iese la iveală şi nu este unul prea frumos.Oare cine îl ajută cu adevărat şi va reuşi Pip să suporte realitatea?

Mânăstirea din Parma de Stendhal

Despre ce este vorba: O carte despre dragoste şi cum ne poate ea influenţa să facem lucruri pe care altfel nu le-am face.Povestea lui Fabricio şi a apropiaţilor săi este plină de suişuri şi coborâşuri cum doar la curţile italiene mai poţi găsi.

 

Cărţile de mai sus m-au purtat prin lumi pe care nu le-aş putea vizita într-o viaţă întreagă. Nu sunt un tip foarte melancolic dar sigur acestea au reuşit să atingă o coardă sensibilă din fiinţa mea şi să rămână acolo până la sfârşitul vieţii mele.

Îţi recomand să citeşti aceste cărţi deoarece vei deveni alt om.

Un om mai bun, mai nobil, mai visător…

 

Similar Posts: