(Alte) 14 cărţi clasice pe care trebuie să le citeşti

carti-clasice


Deoarece articolul despre cărţi clasice pe care l-am scris acum ceva timp a devenit destul de popular am zis să mai scriu unul. Şi cum sunt multe cărţi clasice care merită citite am avut de unde să aleg.

M-am limitat la 14 cărţi şi mai jos ai scurte descrieri ale lor.

 

  1. Marele Gatsby de Frank Scott Fitzgerald

 Marele Gatsby este cea mai cunoscută şi apreciată lucrarea a lui Frank Scott Fitzgerald. Şi pe bună dreptatea este o lectură destul de interesantă. Are şi sare şi piper şi, mai presus de toate, are o ecranizare cel puţin decentă. Indiferent dacă ai văzut sau nu filmul trebuie să citeşti cartea.

  1. …să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee

Opera de faţă i-a adus scriitoarei un premiul Pulitzer şi faimă internaţională. Cartea spune povestea lui Atticus Finch şi a celor doi copii ai săi,Jem şi Scout. Este o lectură captivantă, dar nu pentru cei slabi de înger, având ca subiecte principale : violul, rasismul şi inegalitatea socială.

3. De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger

Oamenii încercă să suprime autenticitatea lui Holdem, dar acesta nu se dă bătut şi ripostează. Cei care luptă cu dogma şi cu ideologiile o să îndrăgească cartea de referinţă a lui Salinger.

4. O mie nouă sute optzeci şi patru de George Orwell

Mulţi spun că ceea ce este povestit în carte se întâmplă în zilele noastre. Să fii ghicit Orwell viitorul sau totul să fie doar o teorie a conspiraţiei? Te las să judeci cu propria ta minte.

5. Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez

Povestea de dragoste dintre Florentino Ariza şi Firmina Daza este una care nu intră în tiparele obişnuite.

6. Fraţii Karamazov de Feodor Dostoievski

Fraţii Karamazov spune o poveste caracteristică scriitorilor ruşi, adică plină de zbucium interior, personaje bine conturate şi drama spirituală. Este o carte lungă şi care cere timp pentru a fi rumegată. Dar nu vei regreta niciodată că i-ai acordat o şansă.

7. Împăratul muştelor de William Golding

Cartea este o viziune pesimistă asupra naturii umane. Vei afla ce se întâmplă când un grup de copii sunt puşi pe o insulă pustie şi nu au pe cineva să-i supravegheze.

8. Muntele vrăjit de Thomas Mann

Thomas Mann foloseşte un sanatoriu din Alpii elveţieni pentru a caracteriza Europa din anii premergători primului război mondial. O carte care pulsează de viaţă chiar şi în faţa morţii, erudiţie şi tensiune sexuală.

9. La răscruce de vânturi de Emily Bronte

În capodopera lui Emily Bronte vei găsi dragoste pătimaşă, nedreptate şi răzbunare oarbă. Toate acestea fac lucrarea de faţă o lectură pe care nu trebuie să o ratăm.

10. Suflete moarte de Nikolai Gogol

Singurul roman a lui Gogol spune povestea unui tânăr negustor care merge prin ţara natală pentru a cumpăra „suflete moarte”. Ce sunt acestea şi ce vrea să facă cu ele vei afla doar dacă citeşti cartea.

11. Mândrie şi prejudecată de Jane Austen

Jane Austin a împletit romantismul cu amuzamentul pentru a crea una dintre cele mai populare cărţi scrise de ea.

12. Dracula de Bram Stoker

Cartea care a creat mare parte din lucrurile pe care se crede despre vampiri şi care a pus Transilvania pe hartă. Cartea rămâne una dintre cele mai bune ale genului horror şi este o plăcere ca lectură de ficţiune.

13. Metamorfoza de Frank Kafka

Povestea ciudată a unui tânăr, Gregor Samsa, care s-a trezit peste noapte transformat într-un gândac uriaş. Astfel, acesta devine, precum o insectă, un obiect dizgraţios, un străin pentru familia lui. O metaforă superbă la ceea ce înseamnă să simţi sentimentele de izolare,vină şi insuficienţă.

14. Minunata lume nouă de Aldous Huxley

Cartea descrie lumea perfectă care a fost creată în viitor de către rasa umană. Totul a fost lăsat pradă consumerismului şi nimeni nu pare a mai fi om. Bernard Marx simte că este ceva în neregulă cu el şi face o vizită celor care au fost scoşi din lumea viitorului. Să găsească acolo remediul potrivit?

Dacă vrei să râzi, să plângi, să te înduioşezi sau doar să petreci  timp de calitate citind îţi recomand să le dai o şansă cărţilor de mai sus.

Vei descoperi o mulţime de lucruri interesante în aceste cărţi minunate.

Ai citit vreo cartea din cele de mai sus? Pe care ai în plan să o citeşti/reciteşti?

 

Similar Posts:

One Reply to “(Alte) 14 cărţi clasice pe care trebuie să le citeşti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *