Recenzie: Călătoria către sine – Irvin Yalom

calatoria-yalom

Am citit în 2015 Plânsul lui Nietzsche şi mi s-a părut un roman captivant. Poate o să scriu despre el aici. Ideea e că nu ştiam nimic de Yalom atunci. Scria ceva pe prima pagină dar nu mi-am bătut capul. Am citit cartea şi m-am bucurat de ea.

Acum câteva luni a reapărut Yalom în viaţa mea. De data asta trebuia să aflu care-i treaba cu bătrânelul ăsta. (Am aflat ulterior că are 86 de ani).

Nu ştiu cum se face că atunci când mă interesează un autor îi apare o carte nouă. Unii ar spune că este confirmation bias, mie îmi place să cred că este magie.

Bătrânelul Irv a scris de data asta o autobiografie. Ceva care să spună ce este de spus despre el şi să lase un fel de ghidaj pentru cei din domeniul său, pentru oamenii de rând şi pentru sensibilii ca mine.

Am vărsat o mulţime de lacrimi citind Călătoria către sine. Unele de bucurie, altele de tristeţe, unele au fost amare, altele eliberatoare.

Dar am învăţat câteva lucruri importante din ea:

  1. Niciodată nu este prea târziu să încerci să faci pace cu trecutul. Câteodată să încerci este tot ce trebuie să faci.
  2. Cât mai ai timp rezolvă lucrurile care îţi pot crea regrete pe patul de moarte. Nimeni nu are garanţia zilei de mâine.
  3. Psihiatrii/psihoterapeuţii sunt oameni, la fel ca pacienţii lor. Au slăbiciuni, răni şi îndoieli.
  4. Cu timpul lucrurile se aşează dacă ai răbdare şi faci multă dragoste.
  5. Nu eşti singura persoană din lume care suferă sau care a suferit.

Câteodată platitudinile au rostul lor. Iar cele 5 lucruri de sus sunt foarte importante pentru o viaţă sănătoasă. Pentru viaţa mea cel puţin. Mi-a făcut mare plăcere să le regăsesc şi aici.

Aceasta e o carte pe care aş face-o cadou fără să îmi fac griji dacă o să-i placă persoanei respective.

Este o viaţă de om aşa cum a fost ea. Presărată cu umor, cuvinte de duh şi reflexii înţelepte.

Ar fi fost de ajuns să scrie doar Călătoria către sine, ca Yalom să rămână în istorie ca unul dintre cei mai originali scriitori contemporani, un psihoterapeut foarte bun şi un om de aur.

Dacă nu te-am convins să citeşti această carte, te vor să nu mai revii aici. (Glumesc!) Totuşi, încearcă să o răsfoieşti! Merită timpul tău!

 Găseşti cartea pe Cărtureşti.ro şi pe Libris.ro. Eu zis să te grăbeşti fiindcă se dă ca pâinea caldă. 

 

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *