6 cărţi de citit din literatura britanică

literatura-britanica

Imperiul Britanic a fost cel mai mare şi cel mai prosper imperiu din istoria omenirii. Acesta nu doar a cucerit teritorii de pe tot globul ci ne-a lăsat şi mulţi scriitori pe care îi putem citi cu plăcere. Unii au trăit în timpul momentele de apogeu politico-militar ai Marii Britanii, alţii sunt contemporani cu noi, acestea sunt 6 cărţi scrise de britani pe care ţi le recomand:

Ferma animalelor – George Orwell

Când animalele de la ferma îşi alungă stăpânul beţiv, toate sunt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceşte peste program, productivitatea creşte şi, pentru moment, toate gurile sunt satule. Regulile de aur ale colectivităţii vor fi încrise cu litere de uriaşe pe un hambar: toate animalele sunt egale, niciun animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi în pat, nu-şi va ucide semenii. Dar nu va trece mult până când porcii vor prelua conducerea fermei şi se vor bucura de toate privilegiile puterii. (Copertă spate)

Copilul furat – Ian McEwan

Romanul este o lungă meditaţie asupra timpului, din perspectiva emoţională şi psihologică a unui bărbat copleşit de dispariţia fiicei sale de numai trei ani şi a cărui existenţă se schimbă dramatic după această tragedie. Dincolo de dramele personajelor stăruie o încredere neclintită în capacitatea omului de a manipula mental conturile timpului, pentru a-i virtuţile tămăduitoare. (Copertă spate)

Oameni din Dublin – James Joyce

Portretul Dublinului se compune din bucuriile, deznădejdile, renunţările şi elanurile celor care-l populează , oameni obişnuiţi, prinşi dezordonat în insectarul vieţii: reverendul Flynn rămas în amintirea unui copil, necunoscutul care vorbeşte ciudat, fata care nu ştie să scape de acasă, tinerii burlaci Corley şi Lenehan, locatarii din pensiunea Mooney,  ratatul Farrington, Gabriel Conroy şi, în final, ninsoare „peste toţi cei vii şi morţi”. (Copertă spate)

Împăratul muştelor – William Golding

Un grup de copii scapă cu viaţa din catastrofa prăbuşirii unui avion şi încearcă să supravieţuiasca pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor, o nouă robinsonadă departe de adulţi şi de regulile acestora, se transformă într-un coşmar ucigător de vise: ura în locul inocenţei şi crima se înstăpâneşte peste o lume care-şi rătăceşte busola. (Copertă spate)

Colecţionarul – John Fowles

Un tânăr timid, asocial, este uşor-uşor cuprins de nevinovata bucurie de a colecţiona obiecte. Odată cu primirea unei moşteniri consistente, mica lui plăcere ia proporţii şi ajunge să-i domine viaţa. Destinul său capătă o întorsătură neobişnuită atunci când răpeşte şi sechestrează o studentă la Arte Frumoase, încercând astfel să stabilească o legătură afectivă imposibilă între el şi victimă. (Copertă spate)

Casa de la Marginea Nopţii – Catherine Banner

O insulă, un secol de iubiri, de drame, de mici întâmplări uimitoare, şi uneori de miracole. Inima insulei este Casa de Marginea Nopţii: un bar situat situat într-una din cele mai vechi clădiri de piatră, cu faţada acoperită de bougainvillea. Acesta este locul în care Amedeo Esposito, un copil abandonat din Florenţa ajunge medic, ajunge să găsească un cămin şi dragostea şi să întemeieze o familie. (Copertă spate)

Galben de Crome – Aldous Huxley

Iată o carte mult prea ironică pentru a fi numită satiră şi mult prea sarcarcastică pentru a fi considerată ironică. E genul de roman care îi va înfuria pe cei care iau în serios tonul, inclusiv pe ei înşişi. ( F. Scott Fitzgerald)

Tu ce cărţi ai citit din literatura britanică?

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *