Bill Gates spune că aceste 9 cărţi te vor face mai deştept


În medie, co-fondatorul Microsoft Bill Gates citeşte 50 de cărţi pe an. Este un cititor înfocat încă din copilărie, şi nu a renunţat la acest obicei până în prezent.Pe blogul personal, GatesNotes, scrie recenzii despre cărţile pe care le-am citit, atât de ficţiune cât şi de nonficţiune.

Acestea sunt cele 9 cărţi pe care domnul Gates le recomandă în special. Colecţie de faţă este interesantă datorită domeniilor pe care le acoperă dar şi datorită faptului că încurajează noi moduri de a gândi.

 

 1. What if? de Randall Munroe

  sursă:en.wikipedia.org

  sursă:en.wikipedia.org

Această carte scrisă de Randall Munroe(în realitate este o compilaţie de articole de pe blogul lui, xkcd) este în egală măsură capricioasă şi informativă. Explorează întrebări precum „de la ce înălţime trebuie să arunci o bucată de carne ca să ajungă prăjită jos?” sau” ce s-ar întâmpla dacă ai face un tabel periodic din cuburi egale, iar acestea să fie formate din elementul corespunzător?” şi vine cu explicaţii bine documentate şi valide ştiinţific,în acelaşi timp folosind girafa ca unitate de măsură pentru lungime. O să te distrezi, iar domnul Gates spune că „vei învăţa, deasemenea, o mulţime de lucruri despre balistică,ADN,oceane, atmosferă şi fulgere.”

 1. Memoria inteligentă de Johua Foer

  Sursă:www.theguardian.com

  Sursă:www.theguardian.com

În general, suntem destul de bun la amintit chestii din domeniul nostru de expertiză dar destul de neîndemânatici la amintit lucruri noi sau neimportante pentru noi. Dar există o metodă care să ne ajute să învăţăm lucruri noi prin îmbunătăţirea propriei memorii? Joshua Foer pune la încercare o metodă antică de memorat, şi după doar un an de antrenament, nu doar că a câştigat campionatul naţional de memorat ci a şi bătut recordul pentru cea mai rapidă memorare a unui pachet de cărţi. Bill Gates a catalogat această carte ca” absolut fenomenală, una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit în această vară(2012).”

 1. Magia realităţii de Richard Dawkins

  Sursă:psychics.co.uk

  Sursă:psychics.co.uk

În această carte, Richard Dawkins formulează la începutul fiecărui capitol o întrebare,oferă mituri colorate din diferită părţi ale lumii şi oferă un răspuns ştiinţific elegant. „Este o carte despre ştiintă captivantă  şi bine ilustrată, această oferă răspunsuri la întrebări precum cum s-a format universul până la de ce se produc cutremurele” spune domnul Gates. „Este şi un motiv pentru cititorii de toate vârstele să abordeze mistere cu exactitate şi curiozitate,în loc să creadă miturile supranaturale aflate la baze credinţelor tradiţionale.”

 1. Superfreakomics de Stephen J. Dubner,Steven D. Levitt

  sursă:www.theguardian.com

  sursă:www.theguardian.com

„Mi-a plăcut Freakomics şi cred că Superfreakomics este chiar mai bună” scrie domnul Gates în recenzia sa, adăugând că o recomandă tuturor celor care citesc nonficţiune. Cartea de faţă o să îţi spună câteva chestii de lucruri precum uraganele,încălzirea globală şi modalitatea în  care oamenii subestimează modul în care viaţa s-a îmbunătăţit.

 1. De unde vin ideile bune de Steven Johnson

  sursă:bookfans.net

  sursă:bookfans.net

Domnul Gates a declarat că atunci când a început această carte a fost puţin sceptic.

„Mulţi cărţi au fost scrise despre inovaţie – ce este, cele mai inovative companii, cum o putem măsura. Subiectul este mai mult un moft”,scrie el. „Însă cartea lui Johnson este destul de bună la a explica cum să poţi crea medii unde ideile bune se nasc”.

 1. Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words de Randall Munroe

În ultima carte a lui Randall Munroe, găsim explicaţie multor subiecte- precum cum funcţionează un smartphone sau ce spune constituţia SUA- fără jargonul adecvat. Pentru a reuşi asta se foloseşte în carte doar de primele cele mai folosite 1000 de cuvinte din engleză. În recenzia sa,Bill Gates spune că”Thing Explainer este plin de lucruri de baze despre cum funcţionează lumea. A scris un ghid minunat pentru minţile curioase.”

Sursă:firstthingsproductivity.com

Sursă:firstthingsproductivity.com

 1. Mindset: The New Psychology of Success de Carol S. Dweck

În recenzia sa, domnul Gates spune că a dat peste lucrurile dr. Dweck acum mulţi ani şi că „cercetările(ei) au un impact mare asupra gândirii mele.” Teza de bază a cărţii este că genele noastre ne influenţează inteligenţa şi gândirea,doar că aceste calităţi nu sunt fixate la naştere. Din lucrarea de faţă poţi să înţelegi ce înseamnă o „mentalitate bazată pe creştere”, cu care poţi învăţa să faci mult mai multe.

sursă:www.lexm.uni-hamburg.de

sursă:www.lexm.uni-hamburg.de

 1. For the love of Physics de Walter Lewin

„Puţină fizică te ajută foarte mult să înţelegi un număr mare de lucruri” spune în recenzie domnul Gates. Cartea pleacă de la premisă că dacă înţelegi concepte simple precum gravitaţia şi electromagnetismul, poţi să foloseşti fizica pentru a înţelege multe lucruri – precum GPS-ul sau cum poate un DVD să stocheze un film.

 1. Aventuri în lumea afacerilor de John Brooks

  sursă:www.wsj.com

  sursă:www.wsj.com

Atât Bill Gates, cât şi Warren Buffet consideră că avem multe de învăţat din această carte. Domnul Buffet o consideră cartea preferată despre afaceri, iar domnul Gates a scris că” este cea mai bună carte despre afaceri pe care am citit-o”.

Ce carte ai citit din cele 9? Ce părere ai despre această listă?

Similar Posts:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *